Начало / Статии / Статии - Дания

Борнхолм - перлата на Балтийско море

Автор

/

Борнхолм е известен като Перлата на Балтийско море – определение, което се дължи на ярката перлена светлина, хвърляна от околните води и белите му пясъчни плажове, както и на красотата на кокетните му крайморски градчета. Островът се гордее и като мястото в Дания с най-много часове слънчево греене в годината.

Макар островът да е част от Дания, най-близкият датски бряг е на 140 км на запад, така че Борнхолм всъщност е по-близо до Швеция, Германия и Полша. Поради това тук идват туристи от различни държави. Пристигат през лятото със самолет или ферибот, за да опънат палатки, да карат ветроходни лодки, да се разхождат с велосипеди, да яздят, да поплуват или просто да се припичат по плажовете.

Морската храна е също голяма атракция тук, като пушените херинги са на първо място в списъка на кулинарните изкушения – в много от крайбрежните градчета има специални инсталации за опушване на риба. Борнхолм се развива бързо поради наплива на семейни туристи през лятото. Увеселителният парк „Йоболанд“ в Сванеке предлага езда, гребно езеро и детска зоологическа градина. Сомерфуглпарк в Нексьо представлява огромна ферма за тропически пеперуди на закрито.

Край Йостерларс се намира Миделалдерцентер (Борхолмският средновековен център) – бутафорно средновековно селище, в което работят занаятчии и се дават представления. От времето на викингите за Борнхолм са претендирали шведи и германци, така че островът често е сменял господарите си. Това обяснява необикновената кръгла форма на четирите груби и здрави църкви, строени между 1150 и 1200 г., днес с безупречна бяла мазилка отвън. Обяснява и големия брой замъци. Разрушеният Хамерсхус в най-северната част на острова е най-голямото фортификационно съоръжение в Северна Европа. Брегът край Дуеодде, в най-южната част на острова с формата на ромб, има забележително мек бял пясък. Бихте го взели за тропически остров, ако не беше марамовата трева по околните дюни.

Кога да отидете там: През лятото – и по-точно в периода юни – август. През зимата е много студено, а повечето от главните атракции са затворени от ноември до март.

На какво да обърнете внимание: На средновековния център на Борнхолм – голям средновековен базар в края на юли с рицарски турнири, празненства, забавления и възстановки на средновековни обичаи.

Съвети: Карайте колело – на острова има 200 км велосипедни алеи и множество места, откъдето можете да наемете велосипед.

Полезни факти за Борнхолм:

Координати: 55° 5' с.ш./14° 43' и.д.
Площ: 588 кв. км
Статут: датски остров
Население: 42 200 души
Главен град: Рьоне
Официален език: датски
Парична единица: датска крона

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".
 

>
09 април 2013 г.

Тагове

бял плаж

летен туризъм

острови

приказните острови

природни забележителности

скални образувания

скандинавия

Забележителности наоколо

Избрани оферти