Начало / Статии / Статии - Дания

Колко бързо да караш колело, за да дишаш най-малко смог

Автор

/

Ако си мислиш, че като профучаваш с колелото през сутрешния трафик поглъщаш по-малко вредни емисии, грешиш.

Снимка: Александър Македонски

Ново проучване установява с каква скорост да се движиш, за да не се получава така, че сутрешното ти бързане за работа да ти пълни дробовете с допълнително количество изгорели газове и смог.

Колкото по-бързо караш колело, или ходиш към спирката, толкова повече се задъхваш и толкова повече вредни газове вдишваш.

Скорошно проучване на UBC установява, че най-добрата скорост за велосипедистите е между 11 и 19 км/ч (ако имаш километраж за колело, можеш да следиш с точност), а за пешеходците – между 1 и 6,5 км/ч.

Ако се движиш с 10 км/ч по-бързо от посочените скорости, оказва се, се надишваш с два пъти повече вреден въздух.

И преди да си помислите, че явно е по-здравословно да си ходите на работа с колата, ето още нещо интересно. Друго проучване показва, че шофьорите, блокирани в задръстванията, дишат повече вреден въздух от колоездачите или пешеходците на тротоарите.

Авторите на проучването призовават да не следите толкова цифрите, колкото да осмислите, че бързането повече вреди на здравето ви, отколкото да ви приближава до добрата форма.

Вижте и таблицата, направена на база на проучването, която показва с каква скорост е добре да се движите (пеша или с колело) според възрастта и пола си:

>>> Вижте нашите оферти за екскурзии и почивки, по време на които можете да си наемете колело и да покарате насам-натам. >>>

>
12 май 2020 г.

Тагове

велотуризъм

идеи за уикенда

колоездене

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти