Начало / Статии / Статии - Испания

Вкусовете на света: 10 коледни ястия от цял свят

Автор

/

NasamNatam.com и кулинарният канал Soul&Pepper TV представят своята нова поредица за кулинарни дестинации и пътешествия.

Тази седмица се отправяме на вкусно околосветско пътешествие в търсене на най-изкусителните коледни вкусове.

Снимка: iStock by Getty Images

От Италия и Испания до Канада и Ямайка - вижте какво присъства на коледната трапеза по всички ъгълчета на земното кълбо.

Южна Италия

Снимка: iStock by Getty Images

В Южна Италия има традиция на коледната трапеза да се сервират седем ястия с риба и морски дарове. Цифрата седем е символична заради постоянното си повторение в Библията, а сред ястията може да има солена треска, пържени калмари, паста лингуине със сос от омари, салата от октопод и други.

Исландия

Снимка: iStock by Getty Images

На Коледа в Исландия по традиция се сервира печен агнешки бут. Към него се предлага специален тънък хляб, който се изрязва в специални форми и се запържва, преди да се поднесе.

Канада

Снимка: iStock by Getty Images

В Канада много семейства се събират заедно, за да пекат и ядат курабийки. След цял ден печене всички се прибират у дома си с пликове, пълни с най-различни курабии.

Австралия

Снимка: iStock by Getty Images

В Австралия Коледа се пада посред лято и не е учудващо, че освен коледната пуйка, която се сервира в някои семейства заради старата британска традиция, на повечето места основна звезда на масата са скаридите и рибата. Австралийците си организират коледни барбекюта в дворовете си, на къмпинг или по плажовете.

Полша

Снимка: iStock by Getty Images

Важната вечер в Полша е Бъдни вече, когато се сервират само постни ястия. На масата се слагат 12 ястия, които символизират 12-те апостола. Едно от най-емблематичните ястия за вечерта е борш от червено цвекло с малки пироги вътре.

Пуерто Рико

Снимка: iStock by Getty Images

В Пуерто Рико залагат на месото и дългото готвене за Коледа. За празника се приготвя “лечон” - печено прасе на шиш, за което обикновено са нужни два дни и няколко души да се направи. На масата се сервират още кокосови кремчета, тамалес с месо и яйчен пунш с кокосово мляко.

Дания

Снимка: iStock by Getty Images

В Дания коледният десерт е подобен на мляко с ориз, но с добавка от бадеми и бита сметана. Според традицията в сладкиша се слага един цял бадем и който го намери, получава подарък.

Германия

Снимка: iStock by Getty Images

В Германия Коледата не минава без щолен - специален сладък хляб със сушени плодове, ядки и марципан. Този сладкиш съществува поне от 15-и век, когато е бил даван като подарък.

Испания

Снимка: iStock by Getty Images

По Коледа в Испания навсякъде ще видите да се предлага “турон” - нуга с ядки. Приготвя се от белтъци, мед, ядки и захар. Туронът обикновено присъства на коледната трапеза във всеки испански дом.

Ямайка

Снимка: iStock by Getty Images

В Ямайка Коледата ухае на плодови кексове. По традиция сушените плодове се накисват в смес от ром и вино месеци преди Коледа, за да може кексът да е сочен и с наситен алкохолен вкус.

*

Открийте още вдъхновение, идеи и рецепти по българския кулинарен канал Soul&Pepper TV!

>
22 ноември 2023 г.

Тагове

коледа

кулинарен туризъм

любопитно

полезно

Soul and Pepper TV

Забележителности наоколо

Избрани оферти