Начало / Статии / Статии - Испания

Катедралата Алмудена в Мадрид – едно специално място

Автор

/

Катедралата Алмудена е един от символите на испанската столица. Тя носи името на света Алмудена, която е считана за покровителка на Мадрид. Намира се в центъра на града, точно срещу кралския дворец. Белите й кули, детайлно украсени с фигури на ангели и светци, ще привлекат погледа ви отдалеч.

Екстериорът на тази католическа катедрала съчетава неокласика с модернистични елементи, за да се съчетава сградата й с тази на кралския дворец отсреща, който също е решен в този архитектурен стил. Но отвътре стилът на катедралата е готически.

Както отвън, така и вътре в храма, удивлението ви ще бъде безкрайно. Ще видите красиви стенописи и стъклописи. Огромният пищен олтар със статуя на Дева Мария, държаща в ръцете си Младенеца, предизвиква възхищение у посетителите.

Голям позлатен орган се издига между две украсени с витражи колони. Високите тавани са изящно изрисувани с разнообразни и неповтарящи се един с друг цветни елементи.

По белите колони и стени, както и по някои от картините ще забележите сияещи цветни петна. Те се получават от слънчевите лъчи, които минават през красивите витражи. По тях са изобразени сцени от Библията, лица на светци, ангели и цветя. Цветната светлина, която трепти и сиянието на белите колони затвърждават усещането за специално и свещено пространство.

В катедралата липсва ароматът на свещи. Както в много други храмове в Испания, така и тук има обособена зала за свещи, които всъщност са пластмасови лампички. Те са подредени върху маси и са затворени под стъклен похлупак, отстрани на който има процеп и при пускане на 20-евроцентова монета свещичка-лампичка светва и трепти няколко минути.

Но все пак под купола на този свещен храм можете да намерите уединение, да чуете мислите си и така успокояващата кънтяща тишина, докато онази вълшебна цветна светлина от витражите изящно допълва усещането ви за свещеност и мистика.

Близо до главния вход на катедралата има статуя на папа Йоан Павел II, който през 1993 г. я освещава. Тя е първата испанска катедрала, осветена от папа.

Когато вместо Толедо, Мадрид става столица на Испания, се оказва, че в града няма катедрала. Тогава през 1561 г. е решено да бъде построена катедралата „Алмудена“. Но строежът й реално започва през 1879 г. и продължава близо 100 години. Днес тя е най-голямата катедрала в Мадрид. Дължината й е 104 м, а на ширина достига 76 м. Височината на главния й купол е 32 м.

Входът е свободен, но ако желаете можете да оставите дарение за поддържането на сградата в предназначените за това кутии.

Към катедралата има просторна крипта. За да влезете в нея, трябва да направите дарение. Интериорът й е изцяло в бяло и красивите колони сякаш сияят. В стените и пода й са погребани едни от най-изтъкнатите испански семейства, а в центъра на криптата е мястото, обособено за поклонения. Куполите са украсени със стенописи. На един от по-малките куполи на криптата вниманието ви ще привлече красиво изображение на Св. Алмудена, което датира от XVI век.

Вечер сградата на катедралата е художествено осветена, а уличните фенери край нея придават на района особено очарование. И през деня, и през нощта красотата на „Алмудена“ няма да ви остави безразлични. 

Вижте списък с всички забележителности в Мадрид.

А тук са най-добрите оферти за пътуване до Мадрид!

>
31 март 2014 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенд

идеи за уикенда

катедрали

културен туризъм

културни центрове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти