Начало / Статии / Статии - Великобритания

Най-величествените катедрали в света - Част 2

Автор

/

Представяме ви втора част на нашата класация за едни от най-величествените катедрали в света. Насладете им се и не се колебайте да ги включите в своя списък с дестинации, които непременно да посетите.

Катедралата в Уинчестър - средновековно чудо, което все още изненадва

Работата по изграждане на катедралата в Уинчестър започва в 1089 г., за да се стигне до превръщането и в най-дългата средновековна катедрала (160 м): прочута със своя дванайсетеркерен кораб (неф), тя е една от най-големите в Англия, прекрасна както отвън, така и отвътре. Тя е доказателство за миналия разцвет на този пазарен град през Средновековието – като столица на англосаксонското кралство Уесекс, Уинчестър е бил главен религиозен и търговски център. Катедралата е изградена върху развалините на саксонска църква от камък, добит в кариерите на близкия остров Уайт.

Ил Дуомо в Оривието -  бисер на романската архитектура

Орвието, един от италианските най-впечатляващо разположени градове върху хълм, се извисява върху висока, плоска колона от туф повече от 300 м над морското равнище. Той може да бъде видян отдалеч, когато слънчевата светлина попадне върху готическата фасада на неговата знаменита катедрала. Съвършеният главен експонат на този древен град, тя е също толкова удивителна отвън, колкото и отвътре. Началото на строежа и е в края на ХІІІ в., художници и архитекти от цяла Италия полагат усилия в продължение на повече от 300 години, за да завършат този запленяващ хибрид от романски, готически и високоренесансов стил.

Катедралата в Солсбъри - шедьовър на средновековната технология

Картините на Търнър и Констабъл отдавна са запознали света с катедралата в Солсбъри и нейния забележителен 121-метров шпил. Строителството на катедралата започва през 1220 г. и завършва за рекордните 38 години (шпилът, най-високият известен тогава строеж в света – и все още най-високият в Англия, – е добавен към края на ХІІІ в.). При толкова много катедрали, чието изграждане е отнело векове, това си е забележително инженерно постижение, не по-различно от най-дръзките проекти за небостъргачи през ХХ в. в Манхатън.

Катедралата „Сейнт Дейвид“ - най-големият религиозен монумент на Уелс

Хората все още се тълпят тук с хиляди, както са го правили през Средновековието, когато катедралата „Сейнт Дейвид“ е била едно от най-популярните места за поклонение на Британските острови. Малка по английските стандарти, средновековната катедрала, посветена на светеца закрилник на Уелс, е най-голямата в страната, извисяваща се над това, което официално е най-малкият британски град (наличието на катедрала обозначава селището като голям град (city), независимо от неговия размер).

Пътят на свети Яков и катедралата Сантиаго де Компостела в Испания

Заедно с Рим и Божи гроб, град Сантиаго де Компостела е едно от трите главни места за поклонение в християнския свят. От ІХ в. насам милиони хора се стичат от цяла Европа и Британските острови към катедралата, в която са реликвите на Сант Иаго (апостол св. Яков) и Сантиаго Матаморос. Както и при техните средновековни предшественици, мотивите на тръгващите по „маршрута на опрощението“ днес могат да бъдат духовни или не, но всички казват, че това е пътешествие, което им оставя спомени за цял живот.

Катедрала Св. Йоан във Варшава

Катедралата Св. Йоан (Katedra sw. Jana) е разположена в стария град на Варшава. Тя е една от общо трите катедрали в града. Св. Йоан е една от най – старите църкви във Варшава и е основната църква на варшавската епархия. Тя е построена през XIV век. В нея са се извършвали много и различни церемонии като коронации или погребения на много дюкове на Мазовия. Тя също е един от националните пантеони на Полша, както и обявена за част от списъка на ЮНЕСКО.

 Катедралата „Нотр Дам дьо Шартр“ в Ил дьо Франс

Тази несравнима готическа катедрала – първата, която използва висящи контрафорси, и третата по големина след „Св. Петър“ в Рим и Кентърбърийската катедрала в Кент, Англия – е известна със своите ненадминати витражи и скулптури, които я красят отвътре и отвън. Френската „Нотр Дам дьо Шартр“ е последната дума на готическата архитектура и продължава да изумява дори и най-скептичните днешни наблюдатели. Шестата църква, построена върху това място, тя съхранява туника, носена от Дева Мария.

Кварталът на Кьолнската катедрала

Поетът от ХІV в. Петрарка смята Кьолнската катедрала с кули-близнаци за една от най-хубавите катедрали в света. Изкачете 509-те стъпала до брулената от ветровете галерия в 97-метровата южна кула и вие ще сте изкатерили най-високата църковна кула в света, навремето най-високата сътворена от човека сграда изобщо. Завършването й отнема повече от 600 години. Изграждането започва върху някакви римски развалини, след като Фридрих Барбароса дарява реликвите на Тримата влъхви на Кьолн, установявайки града като главно място за поклонения.

Вижте Най-величествените катедрали в света - Част 1.

>
28 февруари 2013 г.

Тагове

архитектура

катедрали

Класации

културен туризъм

културни центрове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти