Начало / Статии / Статии - Испания

Музей Прадо в Мадрид - музеят на шедьоврите

Автор

/

Ценителите на изкуството имат една задължителна спирка в Мадрид - музеят Прадо или както понякога го наричат - “Музеят на шедьоврите”. В залите на повече от 200-годишния музей е подредена една от най-богатите и ценни колекции от произведения на изкуството в световен мащаб. Той е част от така наречения Път на изкуството, на който ви очакват още две галерии от световен мащаб - Тисен-Борнемиса и Рейна София

Какво ще видите в музея Прадо

Снимка: iStock by Getty Images

В Прадо се пази най-пълната колекция от испански картини за периода от 11-и до 18-и век, както и шедьоври фламандски и италиански творци - Ел Греко, Веласкес, Гоя, Тициан, Ван Дайк, Рембранд, Рубенс са само част от авторите на хилядите платна в музея. 8600 са картините в колекцията на музея, а скулптурите са над 700. 

Специално място е отделено за колекцията от венециански картини от 16-и век, сред които има произведения на Тинторето и Веронезе. 

Въпреки че музеят Прадо е създаден като съкровищница за картини и скулптури, в него могат да се видят също много скици, гравюри, монети, медали и дори дрехи. 

Пълната със съкровища сграда е на практика невъзможна за разглеждане за един ден, особено за наистина запалените по изкуството. Затова е добра идея или да предвидите два дни за разглеждане на спокойствие, или предварително да проучите какво искате да видите и къде ще го откриете. В сайта на музея Прадо има готови маршрути и за онези, които разполагат с много малко време - в рамките на 1, 2 или 3 часа, тези маршрути ще ви преведат през най-ценните и прочути произведения. 

История на музея Прадо

Снимка: iStock by Getty Images

Музеят отваря врати на 10 ноември 1819 г. Първоначално е замислен като сграда, посветена на науката, но съпругата на тогавашния крал Фердинанд VII го убеждава да я превърне в музей, където да съхранява картините от кралската колекция. 

По време на Гражданската война в Испания ценните творби са прибрани в мазето на музея, за да бъдат предпазени от евентуални бомбардировки, а след това са евакуирани във Валенсия и накрая - Женева. Завръщат се у дома си малко след началото на Втората световна война. 

Ако за последно сте посещавали Прадо преди 2007 г., заслужава си да се върнете, защото през тази година площта му беше увеличена почти двойно с ново крило по дизайн на испанския архитект Рафаел Монео. В новата част има четири зали за временни експозиции, възстановения манастир на Лос Херонимос, зали за реставрация и голяма зала за лекции с над 400 места. 

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки ден в последните два часа от работното си време музеят е с вход свободен (от 18 до 20 часа от понеделник до събота и от 17 до 19 в неделя и на официални празници).

Вижте актуални оферти за екскурзия до Мадрид!

>
03 август 2023 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти