Начало / Статии / Статии - Испания

Забележителности в Мадрид

Автор

/

Кралският дворец на Мадрид 

Кралският дворец на Мадрид (Palacio Real de Madrid), или известният още като дворец на Ориента (Palacio de Oriente), е официалната резиденция на краля на Испания в Мадрид и се използва за държавни церемонии.

Разположен е в западната част на центъра на града. Площта на двореца е 135 000 кв.м., което го прави един от най-големите дворци в Европа.

Огромният дворец е накичен с творбите на известни художници като Веласкес, Караваджо, Гоя и др. Там се помещават и няколко колекции с голяма историческа важност, като например кралския тарсенал (с оръжия от XIII век), а също и единственият завършен струнен квинтет Страдивариус. Има още колекции от гоблени, порцелан, мебели и др.

Дворецът е отворен за посетители  с изключение на дните, в които се използва от краля за държавни дела.

Градините Сабатини принадлежат на кралския дворец и също са отворени за посещения. Те са посветени на италианския архитект Франческо Сабатини, който е творил през XVIII в. Градините са изпълнени в неокласически стил и са наистина приказни. Всичко е симетрично и подредено – статуи на крале, фонтани.

Площад Сибелес - Мадрид

Площад Сибелес (Plaza de Cibeles) е неокласически комплекс от мраморни скулптури с фонтани, които са се превърнали в символ на Мадрид.

Фонтанът на Сибелес е построен по време на управлението на Карлос III по проект на Вентура Родригес в периода 1777 – 1782 г. Той е направен, за да възхвалява самата богиня на плодородието – Сибелес. Тя е застанала в колесница, дърпана от два лъва. Композицията на статуята е творение на Франсиско Гутиерес и Роберто Мишел. Зад него е дворецът Буенависта. Преди XIX век дворецът е бил разположен в средата на площада, а фонтаните на Нептун и Сибелес са били един срещу друг. Сега двата фонтана са насочени да гледат по посока центъра на града.

Музей Прадо в Мадрид

Музеят Прадо (Museo del Prado) е изключителен музей и картинна галерия в столицата на Испания. Прадо е едно от най-посещаваните места в Мадрид и се счита за един от големите музеи за изкуство в света. Той е част от т.нар. „златен триъгълник на изкуството“, към който принадлежат музеите Рейна София и Тисен – Борнемиса.

Музеят съдържа една от най-изтънчените колекции на европейско изкуство. Тя обхваща периода от XII до XIX в. Основан като музей за картини и скулптури, днес той притежава важни колекции с повече от 5000 картини, 2000 графики, 1000 монети и медали и над 2000 декоративни предмети и произведения на изкуството.

Имената, чиито творби ще видите в Прадо, са световноизвестни – Диего Веласкес, Франсиско Гоя, Ел Греко, Рубенс, Рафаело, Рембранд и много други. Музеят е отворен през 1819 г. като е разширяван няколко пъти.

Музей Рейна София в Мадрид

Музеят Рейна София (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía) е името на националния музей на изкуството от XX век, който е част от така наречения Златен триъгълник на изкуството в Мадрид.

Музеят е открит официално на 10 септември 1992 г. и е кръстен на кралица София от Испания. Рейна София е посветен основно на испанското изкуство. „Звездите“ на музея са двама от най-великите майстори на XX век – Пабло Пикасо и Салвадор Дали. Има също колекции на Хуан Грис, Жоан Миро, Хулио Гонзалес и др.

Музеят притежава свободно достъпна библиотека със специализирана литература за изкуство. Тя съдържа над 100 000 книги и около 3500 звукови записи и 1000 видео записа. Сградата, в която се е помещавала Рейна София, през XVIII век е била болница. След преустрояването й се превръща в музей.

Музей Тисен – Борнемиса в Мадрид

Музеят Тисен – Борнемиса (Museo Thyssen-Bornemisza) допъ

нията на холандски, английски, германски и други художници, творили през втората половина на XX век, и не само оттогава.

Цялата експозиция включва около 1600 картини. Сред по-известните творци са Ян Ван Ейк, Албрехт Дюрер. Има и представители на барока и ренесанса като Тициан, Ван Дайк, Мурильо и др.

Парк Буен Ретиро в Мадрид

Паркът Буен Ретиро (Parque del Buen Retiro) или просто Ел Ретиро е най-големият в града. Площта му е 1,4 кв. км и се намира в края на центъра на Мадрид. Той е изключителен, пълен  с красиви скулптури и паметници.

Докато се разхождате из парка, можете да видите Кристалния дворец, Двореца на Веласкес или двореца Буен Ретиро. Интересна е розовата градина Росалида – там ще видите наистина много и различни розови храсти, измежду които се показва фонтанът на падналия ангел.

На алеята със статуите разгледайте статуи на испански крале, които са изваяни в периода 1750 – 1753 г.

Катедралата Алмудена

Катедралата Алмудена (Santa María la Real de La Almudena) е католическа катедрала в Мадрид, построена в периода 1879 - 1993г. Изработката й е доста впечатляваща – съчетава неокласика с модернистични елементи. В неоримската крипта на катедралата се съхранява облика на девицата от Алмудена, на която всъщност е посветено зданието. Когато била завършена самият папа Йоан Павел II я освещава. Ако се разходите в периметъра около Алмудена може да видите и разкопки на средновековни и мавритански градски стени.

Централният площад (Пласа Майор) на Мадрид

Централният площад на Мадрид или Пласа Майор (Plaza Mayor) се намира само на няколко преки от друг известен площад – Пуерта дел Сол. Той има правоъгълна форма с размери 129 на 94 м като е заобиколен от жилищни сгради, чиито 237 балкона гледат към самия площад.

Построен е през 1619 г. от Хуан Гомес де Мора по време на управлението на Фелипе III. Този площад е бил сцена на многобройни събития – пазари, борба с бикове, игри на футбол.

Тук в миналото дори са се изпълнявали публични екзекуции. Има магазини и кафенета, в които да се отпуснете и да разгледате на спокойствие целия площад.

Базилика Св. Михаил (Сан Мигел) в Мадрид

Базиликата Свети Михаил (Сан Мигел, Basílica of San Miguel) е барокова римокатолическа църква в централната част на Мадрид. Построяването й се осъществява в периода 1739 – 1745 г. Базиликата се издига на място, където в миналото се е намирала енорийската църква Сантос Хусто и Пастор. В негова чест са направени фрески на купола и на фасадата на новата базилика. На фасадата на Сан Мигел също са изобразени чрез алегорични статуи милосърдието, вярата, надеждата и силата на духа.

Кралската базилика Сан Франсиско ел Гранде в Мадрид

Кралската базилика Сан Франсиско ел Гранде (Real Basílica de san Francisco el Grande) е римокатолическа църква.

Основната й фасада гледа към площад Сан Франсиско. Базиликата е изпълнена в неокласически стил през втората половина на XVIII век. В това здание можете да видите картини на Сурбаран и Гоя. В миналото храмът е бил национален пантеон, където са се съхранявали тленните останки на известни артисти и политици.

Вратата Алкала в Мадрид

Вратата Алкала (Puerta de Alcalá) е неокласически паметник, разположен на Площада на независимостта. Намира се близо до центъра на града и е на няколко метра от входа на парка Буен Ретиро. Името му идва от стар път, който води от Мадрид до градчето Алкала де Енарес.

Край Вратата Алкала се провеждат големи концерти и важни събития в Мадрид.

А тук са най-добрите оферти за пътуване до Мадрид!

>
08 януари 2010 г.

Тагове

дворци

Забележителности наоколо

Избрани оферти