Чепеларе

За града

Оферти

Статии

Чепеларе / Chepelare

Чепеларе (Chepelare) е курортно градче, което се намира в южна България в близост до Смолян и Пампорово. Градът е разположен на двата бряга на река Чая. На километър от Чепеларе се намират две ски-писти - Мечи чал 1 и Мечи чал 2, които се обслужват от лифт. Около града е изградена писта за ски-бягане и биатлон. Чепеларе е привлекателна дестинация както през зимата за ски туризъм, така и през лятото за туристически преходи - Кръстова гора, Пампорово, Чудните мостове и др. София - Чепеларе - 213 км. Пловдив - Чепеларе - 65 км. Варна - Чепеларе - 421 км.

Транспорт

Единственият транспорт за Чепеларе е автобусният. Има редовни връзки с  Пловдив, Асеновград, София, Смолян, Пампорово, Девин, Широка лъка  и други по-малки селища от района. Автогарата се намира на левия бряг на реката.
                     
Много фирми организират и  индивидуални транспортни услуги и трансфери от всички летища, хотели и курорти в България. Професионални шофьори  посрещат туристите, а пътуването  е  комфортно и безопасно.

Предлагат се и трансфери, посрещания, обиколни турове и екскурзии до Чепеларе.

Забележителности

От древността Родопите са тайнствена и загадъчна планина. Планината на митичния Орфей и бесите – пазителите на прочутия храм на Дионисий. Археологическите разкопки свидетелстват за наличието на живот от около ХІІ век пр. Христа. Останките от множество тракийски крепости говорят, че тук в древността е кипял богат обществено-културен живот. Залежите на руда в региона благоприятстват за развитието на металодобива и ювелирното изкуство от дълбока древност.

Откритите при археологически находки стъклени съдове, чаши, токи, монети и керамика от късната римска епоха (379-450 г. сл. Хр.) свидетелстват за продължаващия интензивен стопански живот. През 1911 г. при направени разкопки са открити следи от римска баня, която за сега е единствената следа от градско строителство в Централните Родопи.

От периода на Първата и Втората българска държава (681-1393 г.) са открити множество средновековни крепости, селища и некрополи, някои от които продължават да се използват още от тракийско време.

През епохата на Българското Възраждане (1762-1878 г.) в гр. Чепеларе и селищата около него кипи оживена културно-просветна дейност, илюстрирана от съществуващите 14 храма и 72 параклиса. Четирите от църквите са декларирани като художествени паметници на културата с национално значение, а една от църквите и 15 параклиса са декларирани като паметници на културата от местно значение. Към всеки храм е съществувало и училище.

 

Туристите могат да разгледат църквите ‘Св. Атанасий’ и ‘Св.Богородица’, Музеят по спелеология и български карст, който е уникален по вид не само у нас, но и на Балканския полуостров и Европа. .

 

В града отскоро функционира и Музей на ски спорта  , разказващ за богатата история на белите спортове в района.

Чудните мостове - едно от най-красивите природни творения в България

По източния склон на мощния родопски рид Чернатица се намира едно от най-красивите природни творения в България - Чудните мостове, наречени така съвсем заслужено заради чудната си красота...

Събития

В Чепеларе е помислено за туристите и за това как   те да изкарат една прекарсна планинска почивка.

Тук се организират  пешеходни турове и маршрути с квалифицирани планински водачи;бране на екологично чисти горски плодове и билки; риболов на разрешените за това места ,  езда на коне; екскурзии до различни културни и природни забележителности в района на Родопите, посещение на НАО Рожен.

В края на месец август се провежда  традиционният Роженски събор, от 11-25 май са културните празници на града, а 24 май пък  е официалният празник на гр. Чепеларе.

В града се провежда литературен конкурс за тема  “Защита на Родопите”, организиран от Съюза за защита на Родопите, редовно се празнуват юбилеи на видни граждани и общественици; утвърдена традиция са родовите срещи, народни събори и водосвети. Изумителното разнообразие на  багри и форми, на причудливи маски и завладяващ ритъм от стотици родопски чанове и гайди привличат все повече зрители, съпричастни на магията на родопския фолклор.

На територията на общината са регистрирани 8 спортни клуба, които се грижат за развитието на спорта в района – “Биатлон”, Сноуборд “Орион”, “Ски – Рожен”, ориентиране “Студенец”, Тенис на маса, хандбал “Зареница”, Волейбол “Иван Попов”, “Пещерен клуб”.

Забележителности около Чепеларе

Избрани оферти