Начало / Статии / Статии - Чехия

11 забележителности в приказния Пилзен

Автор

/

Пилзен е чешки град, който вероятно е най-популярен сред чужденците, заради прословутата си бира. Градът в областта Бохемия обаче е нещо повече от това – той има богата история, която му е завещала множество любопитни локации, красива архитектура, добро настроение и ... да – бира. Вижте кои са забележителностите на приказния Пилзен

Снимкa: Thinkstock/Gulliver

1. Катедралата на Свети Бартоломео е готическа сграда на градския площад в Пилзен, която е построена, заедно с града, през 1295 година. Първоначално е била църква, но става катедрала през 1993 година, когато е създадена Пилзенската епархия. Нейната кула (102.26 м) е най-високата в Чехия.

2. Ренасансовото кметство е шедьовър, построен през 1554-1559 година по дизайн на италианския архитект Джовани де Статия.

3. Голямата синагога в Пилзен е истинска забележителност, която може да се похвали с това че е втората най-голяма в Европа и третата най-голяма в света след тези в Йерусалим и Будапеща.

4. Пилзенският зоопарк е дом на над хиляда животински вида, които живеят в естествени условия. 40 от тях са в списъка със застрашените видове.

5. Мемориалът Патън е единственият музей на американската армия в Бохемия и е бил отворен по повод 60-годишнината от освобождението на Пилзен и Югозападна Бохемия от армията на генерал Патън. В него има интересни реликви от края на Втората световна война, записки от американски войници, които са се връщали в града през времето. В клетка са поставени документи и вестници със съветските лъжи, че Червената армия е освободила Пилзен от нацистите.

7. Музеят на кукления театър е посветен на  вековни традиции на това изкуство в Пилзен. Той се намира в обновена историческа сграда на Площада на Републиката, представя историята и настоящето на кукления театър и предлага интерактивни развлечения за деца и възрастни.   

8. Пилзенската оръжейна е един от най-добре запазените европейски средновековни складове за оръжия. Тя е създадена през 1363 година, когато император Карл IV започва организиран строеж на такива сгради в кралските чешки градове. В най-старата част на оръжейната могат да се видят допотопни огнестрелни оръжия от 14-и век, както и по-малко допотопни оръжия с фитил от началото на 16-и век. Колекцията огнестрелни оръжия е завършена от мускети от периода на 30-годишната война. Сред другите оръжия, представени в изложбата, има боздугани от 15-и век, аркебузи от 16-и век, брони, шлемове и др.

9. Музеят на епархията се състои от францискански манастир, където има изложба на готически, ренесансови и барокови скулптури, параклисът на Света Барбара с готически фрески и трапезарията на бароков манастир с изложбената зала.

10. Подземните проходи на Пилзен под Стария град са една от главните атракции. Най-ранният е бил изкопан през 14-и век, а последният – през 19-и век. Общата им дължина е около 19 километра, а за туристи са отворени 800 метра от тях. Тунелите са между 9-12 метра под земята, така че вътре е студено и е по-добре да си носите дрехи.

11. Пилзен е домът на пилзенската бира, а най-известната марка без съмнение е Пилснер Уркел ( Pilsner Urquell). Нейната нефилтрирана и непастьоризирана версия можете да намерите в самата пивоварна (отворена през 1852 година) и няколко бара из града. В пивоварната Пилснер има организирано турове с екскурзовод за туристи. Друга марка, правена в същата пивоварна е Гамбринус (Gambrinus) като Гамбринус Лайт е една от най-разпространените бири в Чехия, защото е по-евтина и по-лека от Пилснер Уркел. По-неизвестен факт е, че Пилзен е и родината на бялото пенливо бохемско сект вино, което е отлично.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Пилзен!

>
01 септември 2015 г.

Тагове

архитектура

бира

идеи за уикенд

катедрали

културен туризъм

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти