Начало / Статии / Статии - Черна гора

Динарски планини – най-големият масив на Балканите

Автор

/

Динарските планини са най-обширният планински масив на целия Балкански полуостров. Толкова са мащабни и внушителни, че ги наричат и Динарските Алпи.

Простират се на територията на осем държавиСърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Албания, Черна гора, Македония и Косово.

Най-високият връх на Динарските планини се намира в Албания и се нарича Езерски (2694 м). По-известен обаче, макар и по-нисък, е едноименният връх Динара, който се намира на границата между Хърватия и Босна и Херцеговина и дава името на целия масив.

Преходите ви в Динарските планини ще бъдат възнаградени с красиви гледки, запазена природа, езера. Част от тях се простира паралелно на Адриатическото крайбрежие в продължение на над 600 км.

През планините минава живописната долина на река Дрина.

Смята се, че Динарските планини са се издигнали преди 50-100 милиона години. През вековете техните непристъпни склонове са служели за убежище на многобройни племена. Оттук се води една от най-успешните форми на съпротива по време на Втората световна война.

Днес Динарските планини са рядко населени. Според едно проучване обаче тук живеят най-високите мъже в света – средно 1,85 м.

През планините са изградени няколко прохода и тунела за улесняване на преминаването им с автомобил.

Популярни и сред сърбите, и сред чужденците са преходите из Динарските планини, където посетителите откриват спокойствие, чист въздух и тишина.  

Вижте най-добрата оферта за пешеходен тур в Динарските планини през май 2014!

>
07 февруари 2014 г.

Тагове

езера

летен туризъм

планини

реки

семеен туризъм

трекинг

Забележителности наоколо

Избрани оферти