Начало / Статии / Статии - Черна гора

Черна гора – цветен свят от емоции

Автор

/

Черна Гора е китна държава между Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия, а най-хубавото е, че е само на 580 км от София. Най-бързо и лесно дотам се стига през Хърватия.

В Черна Гора природата ще ви очарова, ще загубите броят на църквите и манастирите, а средновековните замъци и крепости се редуват като в приказките.

Кухнята не се различава много от българската. Националните специалитети са гушка прашута (пушено-сушено месо на скара) и качамак. Морските блюда са важна част от менюто. Храната се полива с “Никчишко пиво” и червеното вино “Црногорски Вранац”. На много места по пътищата свободно се продава кашкавал, както плодовете и меда по  българските пътища.

Подгорица

Столицата Подгорица е най-големият град в страната - административен, културен, образователен и икономически център.

В древността през Подгорица е минавал пътят на търговията от Азия за Европа. Сега се твърди, че оттам минава пътят на контрабандата, а през последните няколко години и на крадени коли от Германия и Западна Европа.

Лъскавите возила в Черна Гора могат да засенчат и най-атрактивния авто парк пред софийско заведение. Близо до града има ски комплекси, а на север са крайбрежните курорти на Адриатическо море.

В Подгорица не бива да се пропуска градският музей, дворецът Петрович в най-големия парк на столицата и арт галерията. Съвсем близо до града е крепостта Медун.

Не бива да се подминават и рибните ресторантчета, които се намират на 15 минути западно към град Будва.

Иначе в града е пълно със заведения за бързо хранене с богат асортимент от тестени изделия и пици.

Будва

Будва е първият крайбрежен град след платото на Подгорица - на 60 км от столицата. Там има  какво да се разгледа. Старият град е разположен на полуостров, а каменните къщи, магазините и ресторантчетата на кардаръмените улици са заобиколени от крепостна стена. ЦитаделатаАрхеологическият музей и църквата Сава са задължителните туристически забележителности.

На красивите плажове на Будва слънчевите дни в годината са 220. Градът е известен и с нощния си живот – колоритните кръчми и дискотеки подсигуряват забавленията за тъмната част от денонощието.

Свети Стефан

Най-престижният курорт в Черна Гора, където почива хайлайфът на Сърбия, е Свети Стефан. Той се намира близо до Будва, на около половин час път от летище Тиват и на час път от Подгорица.

В курорта всичко е разположено на гъсто – къщички и малки църкви, улички с много зеленина. Свети Стефан се намира на скала на остров и е свързан с брега чрез провлак.

През първата половина на XIX век Свети Стефан е важна крепост, но постепенно губи икономическата си мощ и политическото си значение. През 1954 г. група художници започват реставрация на изоставените сгради и го превръщат в приказен град.

Днес там има свръх модерни комплекси, в които почивката си прекарват политици, звезди на киното и други знаменитости. Свети Стефан е любимо място на София ЛоренСилвестър Сталоун и Клаудия Шифър (която преди време дори беше рекламно лице на Черна Гора).

Наемът на прочутата вила 118, където отсядат звездите, е около 800-1000 евро на нощ. Но за простосмъртните може да се намерят и места за по 100 евро.

Милочер

Близо до Свети Стефан, на 6 км от Будва, е град Милочер, където се намира бившата кралска резиденция на Краджорджевичите, построена през 1934 г. Плажът пред вилата е наречен “кралски плаж”, а на няколко метра от него е “плажът на кралицата” - любимото място на кралица Мария Караджорджевич.

Черна Гора е пълна с изненади, има 40 езера и най-южният фиорд в света – заливът Бота Которска.

Котор

Една от най-хубавите изненади е град Котор, който се крие в най-изолираната част на залива Котор (Бота Которска). Старото средиземноморско пристанище и масивната стена, ограждаща града го нареждат в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО

В града преобладава венецианската архитектура, тъй като дълго време е бил под властта на Венецианската република. В града всички пътища водят до основния Площад на оръжията и катедралата “Свети Трифон”. На 1350 каменни стъпала разстояние е и крепостта Свети Иван, която е завършена през XIV век с църквата в нея, която е от VII век.

Кулинарните специалитети на Котор са пица, спагети, ризото и печена риба. Цените са като в българските курорти. В сравнение с Дубровник бирата е 3 пъти по-евтина.

Пераст

На 30 минути надолу по фиорда е Пераст. Градът преживял разцвета си по време на Венецианската република (1420-1797). Вечер по крайбрежната улица майстор готвачите предлагат уникално приготвени рибни ястия, задължително придружени с вино. Гъстото червено вино се произвежда от местен сорт грозде. Задължително трябва да се опитат  бадемовият кейк и традиционните понички със смешното име “боби”. Истинска находка е “сипак” – сок от диви нарове, приготвен на място.

Пераст печели все повече международна слава. От няколко години вече присъства в  каталозите за недвижими имоти, а през 2008 г. цените надминаха тези в Монако.

Цетине

Малко преди входа на Будва пътят се разделя към древната столица на страната Цетине. Градът се смята за неофициалната културна столица и може да бъде разгледан в рамките на час.

В двореца музей на крал Никола I Нигуеш (1841-1921) може да се види портрет на нашата царица Йоана като невръстно дете. Друга забележителност е Цетинският манастир – разрушен от турците до основи и реставриран през 1724 г.

В църквата на манастира се пазят дясната ръка на Св. Йоан Кръстител и мощите на Св. Петър Цетински. Там се съхранява и парченце от кръста на Христос.

Виж актуалните оферти за пътуване в Черна гора!

>
03 април 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти