Начало / Статии / Статии - Черна гора

Свети Стефан - бисерът на Черна гора

Автор

/

Свети Стефан е известен със своята уникалност, природна красота и пясъчни плажове. В рамките на това великолепие островът може да удовлетвори желанията и капризите и на най- взискателните.

В Свети Стефан всичко е оптимално разпределено – построените на гъсто къщички и малки църкви, уличките с много зеленина. Архитектурата им е непокътната и превръща това място в прекрасен туристически курорт, които е запазил духа си напълно. Свети Стефан е застанал на скала на остров и е свързан чрез провлак. Това е най-престижният курорт в Черна гора.

Уникалният градски хотел настанява първите си гости преди 40 години, благодарение на идеята на известни черногорски художници. Негови клиенти са предимно държавници, високопоставени политици, индустриалци и филмови звезди. Свети Стефан се намира близо до Будва, около половин час път с кола от летище Тиват и само на един час път с кола от Подгорица - административната столица на Черна гора.

Легендата разказва за построяването на Свети Стефан, че турският флот плавал в морето, за да краде пари и стоки от морските градове, особено от тези в Бока Которска - най-богатата област по време в региона. Акостирали на плаж Джаз близо до Котор. Там били стоварени част от войниците, които трябвало да нападнат Котор по суша. Когато Патривичите разбрали затова, бързо събрали техните войници и тръгнали към Котор, за да атакува турците и да помогнат на которците да защитят своя град. След победата, по пътя си обратно, те нападнали и турските галери на плажа Джаз. С Божията помощ те успели да убият и останалата част от турския екипаж.

Патривичите решили не само да си разделят богатите трофеи останали от войната, но и да изградят крепост върху скалист остров в близост до брега. На него трябвало да има къщи за всяко от 12 племена на Патривичите, както и църква Св. Стефан, който е техен покровител. Крепостта е трябвало да служи за отбрана срещу турци, пирати и други врагове, както и да предоставя убежище и подслон на жени, деца и възрастни хора по време на атаките на различните врагове. Тя трябвало да бъде още подслон за храни и хранителни продукти като царевица, олио, грозде, месо , мед и др.

Тази легенда намира потвърждение в писмен документ, където Св. Стефан се споменава за първи път през 1442г. като място за отбрана. Също така е написано, че крепостта е построена по-рано и носела името "Св. Стефан“, а след това била построена и църква със същото име. В различни древни документи Свети Стефан се споменава като „място на правосъдието“ - основното място на района и племето на Патровичите.

Крепостта „Свети Стефан“ постига голям ръст през първата половина на XIX век, когато там има 100 къщи, три църкви и 400 жители, разположени на малката му и ограничена площ. В началото на ХХ век островът изведнъж загубва своята икономическа мощ и политическо значение и жителите му го изоставят. Най-добрите мъже отиват на война, а много други емигрират в Америка. През 1912 г. там имало 150 жители, а през 1954 г. само 20.

През 1954 г. група архитекти и художници започват реставриране на изоставените къщи и още през 1957 г. острова се превърна в един уникален град, който става един от най-атрактивните и най-луксозните хотелски комплекси в Адриатика и Средиземноморието, предназначени за туризъм на най-високо ниво.

Днес Свети Стефан е прекрасен. Освен лукс, комфорт и прекрасни плажове, предлага вдъхновение и интимност, каквито повечето от известни хотели не притежават.

Виж актуалните оферти за пътуване до Черна гора!

Виж още:

Екскурзия в Хърватия

Екскурзия в Словения

Екскурзия в Сърбия

>
03 август 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

острови

романтични места

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти