Начало / Статии / Статии - Черна гора

Прчан, Черна гора - легенда за двореца на трите сестри

Автор

/

Нера, Бианка и Рина живеели в Прчан на брега на Адриатическо море. Сестрите се славели с безкрайна красота. И понеже съдбата никога не пита, и трите сестри се влюбили в един мъж - капитана Джерко. Той живеел в Херцег Нови, но често плавал из морето.

Понеже и трите сестри били прекрасни, Джерко не можел да избере коя да вземе за своя жена. Решил да поеме на дълго плаване и когато се завърне да направи своя избор.

Лудо влюбените сестри чакали смирено неговото завръщане и всеки път, когато кораб или лодка се приближавали до брега, сестрите се подавали на прозорците на къщата си с очакване.

Изминали така дълги години, а Капитан Джерко не се връщал. Сестрите обаче не се отказали от любовта си. От тъга по любимия, а и от безпощадно летящото време, по очите на жените се появили следите на стареенето. Затова и сестрите взели решение, когато някоя от тях умре, другите да зазидат прозореца на стаята й, та когато Капитан Джерко се завърне в Которския залив да знае, че тя е починала.

Още много време минало, а сестрите съвсем остарели. Когато най-възрастната починала, другите две зазидали прозореца и като знак към любимия, че тя вече не го чака. По-късно и средната сестра починала и останала само една. Когато и Рина, най-малката, починала, нямало кой да зазида нейния прозорец и той останал отворен завинаги.

Капитан Джерко никога не се завърнал, а в Прчан има запазен дворец, който местните наричат “Трите сестри” в памет на жените. Сградата е с три идентични части като на две от тях има по един зазидан прозорец - точно като в легенда. Според някои исторически източници зданието е издигнато през 15-и век в готически стил и било дом на семейство Бока.

Към момента сградата е частна собственост, но може да бъде разгледана отвън. Това е една от малкото къщи в Которския залив със запазена автентична готическа фасада.

Виж актуалните оферти за пътуване до Черна гора!

Виж още:

Екскурзия в Хърватия

Екскурзия в Словения

Екскурзия в Сърбия

>
21 юли 2020 г.

Тагове

живописни пътешествия

романтични места

легенди

Котор

Забележителности наоколо

Избрани оферти