Начало / Статии / Статии - Германия

Ваймар - централна сцена на немския класицизъм

Автор

/

Дом и вдъхновение за Кранах Стария, Йохан Себастиан Бах, Франц Лист, Рихард Щраус и Фридрих фон Шилер, Ваймар е тясно свързан и с най-почитания немски поет Гьоте, който живее почти шейсет години тук (където пише повечето от основните си творби, включително епическата драма Фауст) и пак тук е погребан. Ницше прекарва последните си години тук, а Валтер Гропиус основава революционното движение в архитектурата „Баухаус“.

Ваймар, Тюрингия, Германия

Дълго изолиран зад желязната завеса, неговото скорошно обявяване за Европейска столица на културата послужи като вдъхновение за неговото културно и интелектуално възраждане. Всички традиции на изящните изкуства, музиката, литературата, архитектурата и философията се поддържат живи във Ваймар – в малките му музеи, институти, театри и фестивали.

Дълго охраняван като културно бижу, той е останал незасегнат от бомбардировките през Втората световна война и непокътнат през десетилетията комунистическо управление. Нов живот е вдъхнат сега на малкия град с павирани с обли камъни улици. Местните официални лица са раздвоени относно друго наследство във Ваймар: концентрационния
лагер Бухенвалд, на 10 км северно от града. Да го пренебрегнем и да наблягаме на положителното? Да го приемем, признаем и да вървим нататък? Определено градът е видял най-доброто и най-лошото от германската история.

Отседнете в историческия, декориран в стиловете ар деко и Баухаус хотел „Елефант“ на Маркплац; датиращ от 1696г., никой не си спомня произхода на неговото име, но всеки, от Рихард Вагнер до Хитлер, е отсядал тук. От Ваймар, пише Гьоте (който празнува 80-ия си рожден ден в „Елефант“) „вратите и улиците водят към всяко далечно място на земята“.

Къде: Ваймар, (300 км югозападно от Берлин), Тюрингия, Германия
Най-добро време: на 28 август е рожденият ден на Гьоте.

25 август 2011 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

музеи на изящните изкуства

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти