Начало / Статии / Статии - Германия

Вагнеровият фестивал в Байройт - за почитатели на операта

Автор

/

За запалените почитатели на операта да гледат представление на Пръстенът на нибелунгите, дирижирано от Джеймс Ливайн в Маркграфския оперен театър от ХVІІІ в. в родния град на Рихард Вагнер, Байройт, си е кажи-речи нирвана.

За пет седмици всяка година любителите на Вагнер се събират от всички краища на света, здраво стискайки трудно придобити билети за Вагнеровия фестивал в Байройт. Сградата на оперния театър в стил рококо дели място под прожекторите със суровия, плашещ Festspielhaus (фестивален дом).

Построен и финансиран от Вагнер, той е висш храм на музиката. Огромната сцена е необходима за гигантските масовки, изисквани за тези големи продукции. Мястото за оркестъра е потънало,така че музиката сякаш достига до вас отникъде и отвсякъде. Вагнер и втората му съпруга, дъщерята на композитора Франц Лист, са погребани наблизо в дома, в който са живели.

За любителите на класическата музика изобщо най-голямото лятно културно събитие в Германия се провежда в провинция Шлезвиг-Холщайн, в сърцето на красивия езерен район между Хамбург и датската граница. Откакто Ленард Бърнстейн слага началото на музикалния фестивал на Шлезвиг-Холщайн, артисти от световна класа го включват в своята лятна програма. Около 125 представления се играят в повече от 40 места, включително театри, църкви, хамбари, школа по езда, частни резиденции и в замъци на светлината на свещи. Повечето от програмата е свързана с две теми: музиката на отделна нация (последно вниманието беше насочено към Израел и Чехия) и задълбочено вглеждане в творчеството на отделен композитор.

Бърнстейн се надява да създаде европейски еквивалент на музикалния център „Тангълуд“ [Ленъкс, щата Масачусетс), където най-добрите от многообещаващото поколение музиканти печелят от близкия контакт с изтъкнати изпълнители; Бърнстейн провежда някои от последните си майсторски класове тук.

Какво:  Вагнеров фестивал (Wagner Festspiele)
Къде: Байрйт е на 230 км северно от Мюнхен.
Кога: края на юли-края на август.
 

>
18 юли 2012 г.

Тагове

културен туризъм

музикални събития

опери

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти