Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Регенсбург - средновековна столица на река Дунав

Вижте галерия
1 от 13

 

 Столицата на Бавария преди Мюнхен и един от най-красивите средновековни големи градове в Германия, Регенсбург и голяма част от Източна Бавария остават тайна само за посветени дори за немците.

Регенсбург - Германия

По комунистическо време тази област близо до чешката граница беше смятана за безнадеждна. Много от оцелелите здания в града  датират от славните му времена между ХІІІ и ХVІ в. (което кара император Максимилиан да каже през 1517 г., че „Регенсбург превъзхожда всеки германски град със своите забележителни и огромни сгради“) са останали непроменени.

Всичко тук е оригинално, за разлика от много възстановени германски градове, пострадали при бомбардировките през Втората световна война. Авторите на туристически пътеводители не преувеличават много, като говорят за не по-малко от 1300 сгради от  исторически интерес, а Регенсбург основателно е известен като „градът на църквите“.

За катедралата „Санкт Петер“ мнозина казват, че е върховният готически образец в Германия (приютила вероятно единствената оцеляла статуя на бабата на дявола) и е известна както със своите витражи от ХІV в., така и с международно прославения си  хор на момчетата „Домспацен“ („Катедрални врабчета“). Разположен в най-северната плавателна точка на река Дунав, Регенсбург е вече важен речен град, когато през VІІ в. идват римляните.

Дунав може да бъде наблюдаван най-добре при залез-слънце от Стария каменен мост (Steinerne Brucke), изграден с шестнайсет елегантни арки. Отбийте се в близкия „Хисторише Вурсткюхе“ (Historische Wurstkuche), най-стария ресторант в града, където маси върху дървено скеле над Дунав осигуряват мястото за посядане и виждане и едно хапване навън на известните регенсбургски печени наденици и местна бира.

Къде: Регенсбург - 120 км североизточно от Мюнхен, 100 км югоизточно от Нюнберг.
Най-добро време: когато не е на турне по света, хорът на момчетата пее в 9 ч. неделната меса в катедралата.

Дата: 14 февруари 2011 г.
4.5/5, 18519 гласа
Забележителности около Регенсбург