Начало / Статии / Статии - САЩ

Пенсилванските холандски земи - там, където живеят хората на простия живот

Автор

/

Посред дима от автомобилите на туристите при задръстванията в окръг Ланкастър все още е възможно да се видят пенсилванските холандци (Plain People, хората на простия живот), които наброяват около 70 000, разделени на строго спазващите старите обичаи амиши, по-либерални менонити и бретрени (които по-малко се противят да правят пари от туристите, привличани от техните общини), както и над дузина други анабаптистки разцепили се секти.

Пенсилванските холандски земи, Ланкастър Каунти, Пенсилвания, САЩ

Старообредците – наброяващи около 25 000 тук, което ги прави най-голямото поселение на амиши и второто по старинност в страната – носят престилки, тиранти, бонета и широкополи сламени шапки и пътуват пеша, с теглени от един кон двуколки и тротинетки (но не и с велосипеди!). Те са скромни, религиозни и трудолюбиви хора, чиито извънредно чисти ферми са пръснати из този буколически кът, който до голяма степен е същият, какъвто е бил когато немци и шведи пристигат тук за първи път в началото на ХVІІІ в.

„Англичаните“ (т.е. вие и изобщо всички други външни) биват насърчавани да уважават изолираността на тези консервативни, но любезни хора и техния прост начин на живот, но това не означава, че не можете безцелно да покриволичите по черните пътища из областта, които преминават покрай училища с по една учебна стая, спретнати полета, обработвани с теглени от мулета плугове, причудливо наименовани градове като Бърд ин Ханд (Птица в ръката) и Парадайс (Рай), и ферми и крайпътни сергии, на които се продават занаятчийски дървени и метални изделия, както и сайдер и домашни сладкиши.

За да настроите ума и тялото си в духа на пенсилванските холандци, резервирайте си стая в „Хисторик Смитън Ин“, който приема гости от 1763г., когато е бил построен като спирка за дилижансите. Неговите осем великолепни стаи имат легла с балдахин, покрити с колоритни ръчно изработени кувертюри и камини.

Хотелът е в съседство с манастира „Ефрата“, едно историческо място. Състоящ се от над двайсет красиво възстановени сгради, той е бил някога обител на една квакероподобна монашеска секта, чиито членове стигат 300 в дните на зенита й през 1750г.

Къде: Ланкастър Каунти, Пенсилвания, САЩ (центърът на земите на амишите е източно от Ланкастър, 96 км западно от Филаделфия)
Най-добро време: много фермерски пазари работят из цялата област (но никога в неделя, ден отреден за почивка)

>
29 август 2011 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти