Начало / Статии / Статии - САЩ

Музеят Уинтъртур - тържество на вкуса на един човек

Автор

/

Вземете един относително скромен дом на фамилията Дюпон с дванайсет стаи сред тучната долина Брендиуайн, увеличете масирано неговия размер, добавете артистичната страст и алтруистичната визия на неговия последен собственик, Хенри Френсис Дюпон (1880–1969), и ще попаднете в най-добрия музей в света на американски старини и произведения на декоративното изкуство от ХVІІ до ХІХ в., открит официално през 1951 г., колекцията на вманиачен ценител от над 60 000 предмета (по-късни придобивки докарват цифрата до близо 85 000), вариращи от сребърни прибори до спираловидни стълби, от мебели до почти 300 стаи и галерии, представящи отделни периоди, повечето от които могат да бъдат посетени в компанията на изключително информирани екскурзоводи, в различни „тематични“ обиколки.

Първата любов на Хенри Дюпон обаче е била градината на имението: далеч преди да започне да колекционира, той е бил страстен градинар и днес около 60 от останалите към 4000 декара на имението (от 10 000 в неговите най-добри дни в началото на ХХ в.) са отделени за великолепни натуралистични градини, засадени с местни и екзотични растения.

Градините са разположени близо до музея и до тях се стига чрез градински трамвай. Неутолимите любители на градините трябва да предприемат обиколка просто през границата на щата Пенсилвания до Кенет Скуеър и из по-строго симетричните и изтънчени градини „Лонгвуд“ върху площ от 4000 декара, фантазията на братовчеда на Хенри, Пиер С. Дюпон. Оставащите да пренощуват посетители могат също да благодарят на Пиер за позлатения, в италиански стил хотел „Дюпон“, който той открива през 1913 г. в близкия Уилмингтън като голяма резиденция за бизнес гостите на своята фамилия. Хвалебствен химн на европейските занаяти, този великолепен ренесансов дворец извиква спомена за индустриалната епоха и страстта на Дюпон към колекциониране: над 700 оригинални картини висят из целия хотел, уловили красотата на тяхната любима долина Брендиуайн.

Къде: Уинтъртур (10 км северозападно от Уилмингтън), Делауер, САЩ
Най-добро време: края на лятото

Виж най-добрите оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Куба

>
14 септември 2011 г.

Тагове

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти