Начало / Статии / Статии - Великобритания

Адриановият вал - древна римска погранична линия в пясъците

Автор

/

Там, където някога са марширували римските легиони, днес мирно пасат овце покрай останките от разделителна стена, изградена преди 1800 години като нагледно доказателство за могъщество спрямо непокорните скоти.

Адриановият вал, Хексам, Нортъмбърланд, Англия

Демаркационна линия за най-северната граница на една могъща империя, която се простира 2500 мили на изток до днешен Ирак, наречена на римския император (76–138), заповядал тя да бъде изградена, Адриановият вал е построен от около 18 000 войници и роби. Първоначално състоящ се от 800 000 отделни каменни блока, той се простира (117 км) от Боунес он Солуей на запад (отвъд Карлайл) до Уолсенд на изток (отвъд Нюкасъл).

Работата започва през 121 г. по време на едно посещение на Адриан след непрестанните нахлувания от север и е изоставена в 383 г., когато Римската империя рухва. Най-добре съхраненият участък с дължина 16 км в Нортъмбърланд, северно от много посещавания Езерен край, е най-голямата антична руина в Британия и една от най-впечатляващите и значими в Европа.

Отседнете в близкия замък-хотел „Лангли Касъл“; построен през 1350 г., той е далеч по-млад от Адриановия вал, но неговите два метра дебели стени с кули и оригиналните средновековни стъклописи, както и спиралната стълба ще извикат едно очарователно усещане за история.

Близо до Нортъмбърланд Парк, Адриановият вал и много римски укрепления, изградени като спомагателни гарнизони, „Лангли“ е място на съвременен лукс в средновековни одежди.

Къде: Хексам, (43 км западно от Нюкасъл), Нортъмбърланд, Англия
Най-добро време: април-октомври.

Виж най-добрите оферти за пътуване във Великобритания!

Виж още:

Екскурзия в Лондон

Екскурзия в Ирландия

Екскурзия в Шотландия

>
20 октомври 2011 г.

Тагове

замъци

културен туризъм

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти