Начало / Статии / Статии - Канада

Езерото Масауипи - квебекски комфорт, току на север от границата

Автор

/

Вклинени между река Сейнт Лорънс и границите на щатите Мейн, Ню Хампшър и Върмонт, Източните тауншипи на Квебек смесват квебекски чар със здравословна доза англосаксонска култура, благодарение на британските лоялисти, които се заселват тук през 70-те и 80-те години на ХVІІІ в., след като избягват от обявилите независимостта си Съединени американски щати.

Езерото Масауипи, Канада

Земята е една от най-красивите в Квебек, с малки викториански села и курорти, закътани сред полята, и овощни градини, образувани от ледници езера и величествени планини. Той е популярна ваканционна дестинация за квебекците, с многобройни възможности за спортуване през лятото и зимата и една есен, която не се поддава на описание.

Шестнайсет километра дългото езеро Масауипи се намира в югоизточната част на Източните тауншипи, на по-малко от половин час път с кола от границата със САЩ и е тяхната най-предпочитана курортна област, особено около Норт Хатли в северния му край, малък град, пълен с галерии, ресторанти и магазини.

Богати американци започват да летуват покрай брега на езерото в началото на ХХ в., за да избягат от южняшката жега, изграждайки големи домове, които в много случаи са преобразени в хубави хотели.

Един от тях е „Хови Манър“. Построен през 1899 г. от Хенри Аткинсън, собственик на електроснабдителна компания в Атланта, който идва всяко лято, съпроводен от осемнайсет слуги и десет коня, той е проектиран в стила на „Маунт Върнън“ на Джордж Вашингтон, с широка веранда с бели колони.

Околните 100 декара са оформени като градини в английски стил, спускащи се към два малки езерни плажа. Вътре хотелът е все още обзаведен с много от оригиналните старинни мебели на Аткинсън. Печелилият награди ресторант на хотела целогодишно доставя наслада на посетителите си с вечери в съпровод на класическа музика.

Още по-хвален заради своята кухня, несиметричният, в колониален стил „Оберж Хатли“ е построен през 1903 г. от шотландско-канадската фамилия Холт. Кацнал върху склона на един хълм над езерото, неговите двайсет и пет стаи са украсени с характерни за определени периоди френски и английски провинциални вещи и много от тях имат камини, джакузита и балкони с изглед към езерото.

В трапезарията сервитьорите с бързо движение вдигат сребърните куполи, за да разкрият новаторските интерпретации на традиционната френска кухня от страна на главния готвач Ален Лабри. Ястията са приготвени с билки и зеленолистни зеленчуци от собствения парник на хотела. Желаещите да видят как се приготвя всичко могат да резервират масата на главния готвач, закътана в една ниша на кухнята, където той приготвя специално експериментално меню от седем ястия, съпроводено от вина, избрани при едно посещение преди вечерята в избата с 12 000 бутилки вино.

В южния край на Мисауипи, в град Ейърс Клиф, „Оберж Рипълкоув“ (собственост на Джефри Стафърд, брат на собственика на „Хови Манър“ Стивън Стафърд), е разположен направо върху езерото, свидетелство за неговото начало като рибарски курорт през 40-те години. В своето модерно превъплъщение „Рипълкоув“ най-много прилича на хотел от всичките странноприемници край Масауипи, съсредоточавайки се през лятото върху голфа, водните спортове, тениса, пешеходния туризъм и ездата на кон, а през зимата върху ски спускане и ски бягане. Двайсетте и шест стаи са еднакво топли, уютни и очарователно украсени, около половината с камини, балкони и хидромасажни вани.

Къде: 161 км югоизточно от Монреал, Канада
Най-добро време: октомври за връхната точка на листопада.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Канада!

Виж още:

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Перу

Екскурзия в Куба

>
21 октомври 2011 г.

Тагове

езера

любопитно

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти