Начало / Статии / Статии - САЩ

Кетскилс - ваканционна дестинация от 200 години

Автор

/

С красотата на планинска пустош, непропорционална на техния скромен размер, частите на областта Кетскилс (Ню Йорк, САЩ) са ваканционна дестинация от 200 години, като ту идват на мода, ту излизат от нея. Окръг Съливан някога е бил центърът на лятната Борш Белт вселена, с нейните предимно еврейски колонии от бунгала, всичко-което-можете-да-изядете бюфети, мамбо нощи и разпрострели се семейни курорти, като „Браунс“, „Конкорд“ и „Гросингърс“, където Мел Брукс и Сид Цезар са започнали кариерата си.

Кетскилс - САЩ

Най-автентичната и селска част на областта е окръг Делауеър, все още в много голяма степен фермерска община, чиято автентичност на „край на кравите“ е неотразима примамка за изнежени гражданчета. Днес окръг Ълстър е най-привлекателен за гражданите, които търсят да избягат край някое езеро Уолдън, съчетавайки богатото културно наследство на река Хъдсън и красивата планинска среда на гъсти гори и скрити водопади. Крайречни градове като Кингстън и Согъртис предлагат история, но Удсток е най-прочутият и най-популярният в Кетскилс заради рок концерта през 1969 г., който носи неговото име – макар всъщност фестивалът да се е провел на 80 км от тук, в Бетъл. Днешният Удсток е посещаван частично от облечени в изтъркани дънки люде (с немалко ашрами и будистки медитативни центрове), отчасти от тълпи любители на киното и модата, и отчасти от беглеци от Хамптън, но това е само част от бохемската вселена, появила се в началото на ХХ в., когато художници и писатели, алтернативни мислители и ценители на личната независимост започват да се заселват тук.

Тези, които се спояват с природата, докато се изкачват до студените планински извори, ще пожелаят да идат до река Бийвъркил, родното място на американския риболов на муха и може би най-прочутият поток с пъстърви в Съединените щати. Заради него съществува хотел „Бийвъркил Вали Ин“, построен през 1893г. и някога притежаван от Лорънс Рокфелер (племенник на Нелсън). За предпочитащите приятното прекарване сред природата да е съчетано с всички изтънчени удобства на прекрасната вътрешна среда „Емерсън Ин енд Спа“ е най-добрата дестинация в Кетскилс, предлагащ най-разнообразни специалитети от аюрведични масажи на главата до детоксикиращо налагане с водорасли. Двайсет и четири красиво обзаведени стаи изпълват викторианската резиденция от 1874 г., докато знаменити ястия с френско влияние се съсредоточават върху местната храна от долината Хъдсън, допълвана от листа с вина, която е носител на награди.

За една доза старовремски Кетскилс миналото живее в „Мохонк Маунтън Хаус“, единствения останал екземпляр от типа хотели, някога преобладавали в областта. Седеметажната сграда се е разположила на брега на дълбоко, издълбано от ледник езеро, тя е великолепен миш-маш от викториански кулички, фронтони и назъбени каменни кули, построена е от двама братя квакери през 1869 г. и управлявана от все същата фамилия (Смайли) до днес. Хотелът е разположен сред 8800 декара гориста местност в рамките на 25 000-декаровия резерват „Мохонк“, който включва планината Шауангунк и се гордее с над 250 км спокойни маршрути и пътища за файтони, плюс близо 130 белведера. Изкачването до Скай Топ Тауър (1,6 км) се отплаща на катерачите със спираща дъха 360-градусова гледка на красотата и на Кетскилс, и на шест щата.

Къде: Кетскилс: 160 км северозападно от Ню Йорк Сити; „Бийвъркил Вали Ин“: Lew Beach.;  „Мохонк Маунтън Хаус“: 1000 Mountain rd., New Paltz.
Най-добро време: средата на септември за четиридневния филмов фестивал в Удсток, който показва над 125 независими филма; почти всяка седмица за някой от тематичните уикенди на „Мохонк Маунтън Хаус“; средата на октомври за връхната точка на листопада.

 

>
15 септември 2010 г.

Тагове

планини

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти