Начало / Статии / Статии - САЩ

Фили Фуд - кулинарно забавление за принцове и просяци

Автор

/

Вече не просто спирка между Вашингтон и Ню Йорк, Филаделфия напоследък възвърна мястото си сред големите градове на Америка, за което допринасят и немалкото изискани ресторанти тук, започващи да привличат чревоугодници от целия Източен бряг.

„Фили Фуд“, Филаделфия, Пенсилвания, САЩ

Основите на днешните кулинарни висоти на Филаделфия са заложени преди повече от трийсет години от Жорж Перие, главен готвач и собственик на класическия ресторант с висша кухня „БекФин“, от 1970 г. най-хубавия френски ресторант на Източния бряг (вероятно и в Америка).

Неговата изискана атмосфера, напомняща парижки салон от края на ХІХ в., излъчва разкош, докато бистрото на долния етаж, по-интимното „Бар Лионе“ предлага сходно високо качество, но с по-малко скъпо меню, което клони към простота и олекотеност.

Една пресечка по-нататък е „Брасери Перие“, който приютява ентусиазираните поклонници на главния готвач, които не са могли да намерят място в основния ресторант. Ако не си направите резервация седмици предварително, може и да не намерите резервация за който и да е от аванпостовете на мосю Перие по улица „Уолнът“ (благодарение на него днес известна като улица „Ресторантска“), но това просто ще ви даде възможност да се запознаете с една друга класика във Филаделфия – чийзстека.

Цяла камара печено на тънки парчета говеждо, задушено в мазнина с кромид лук и залято отгоре с разтопено „Чийз Уиз“ (изборът на сиренето предизвиква разногласия: проволоне или американско сирене са също приемливи завършеци), той е със сигурност калорийно чудовище, където и да го намерите.

Три почитани места твърдят, че са създатели на гордостта на Филаделфия: „Джимс Стек“, „Патс Кинг ъф Стекс“, където – ако може да се вярва на мълвата – Пат Оливиери изобретява чийзстека през 1932 г. (неговият праплеменник върти ресторанта днес); и, точно отсреща, най-големият съперник на Пат, „Дженос“.

Къде: Филаделфия, Пенсилвания, САЩ
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Перу

Екскурзия в Куба

>
14 декември 2011 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти