Начало / Статии / Статии - САЩ

Историческият център на Ню Йорк (част първа)

Автор

/

Това е Ню Йорк, който помните от всичките черно-бели филми от 30-те години на ХХ в.: тесни улици, извисяващи се небостъргачи, костюмирани бизнесмени, Кари Грант и таксиджии с този типичен Ню Йоук акцент. Днес, разбира се, таксиджиите са главно от Бангладеш, но останалото е в много голяма степен същото – минус Кари Грант.

Статуята на свободата - Ню Йорк

Холандската колония Ню Амстердам е била основана тук през 20-те години на ХVІІ в., а през 1626 г., губернаторът на колонията, Петер Минуит (ам. Минюът), купува Манхатън за легендарните 24 долара от индианците в или близо до това, което е днес паркът „Боулинг Грийн“ (Bowling Green), мъничък триъгълник зеленина в самото начало на „Бродуей“.

В края на острова паркът „Батъри“ (Battery) предлага чудесни гледки на Нюйоркското пристанище. Оттук също тръгват фериботите за два велики символа на Америка: Статуята на свободата и остров Елис. Лейди Либърти (чието официално име е Свободата, просветляваща света) е проектирана от Фредерик-Огюст Бартолди и инженера Александър-Густав Айфел. Дарена е от Франция на Съединените щати през 1885 г. като жест на приятелство и заради споделяните от двете страни  представи за свободата.

Издигната върху гранитен пиедестал върху остров Бедлоу (днес остров Либърти), статуята е осветена на 28 октомври 1886 г., а за нейната стогодишнина получава забележително ефективна козметична операция на лицето.

Малко на север от остров Либърти, остров Елис е бил приемателният пункт за близо 12 милиона имигранти между 1892 и 1954 г. Днес около 40 процента от американците имат прародител, който е влязъл в страната през острова.

Едно шестгодишно ремонтиране през 80-те години избави острова от бракуване, превръщайки го в подвижен мемориал и обяснителен център, където американците могат да изследват своето минало и да проследят пристигането на своите предци, влизайки през същата регистрационна и багажно отделение.

Тези, които не искат да посещават монументите, но желаят добра гледка на статуята и хоризонта на Манхатън, могат да се качат на ферибота за остров Статън (Staten Island), който пътува на всеки половин час до и от външните райони на Ню Йорк.

Статията продължава ТУК.

>
11 март 2011 г.

Тагове

любопитно

паметници

паркове

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти