Начало / Статии / Статии - САЩ

Милята на музеите в Ню Йорк - 1609 метра култура

Автор

/

Музеят Метрополитън - САЩ


Обърнато към Сентръл Парк в богаташкия Горен Ист Сайд на Манхатън, Пето авеню е било някога претъпкано с милионерски резиденции, но днес приютява нюйоркски богатства от друг род. Далеч от блъсканицата и суетнята на центъра, двайсет и двете пресечки между 82-ра и 104-та улица се отличават с една от най-големите концентрации на музеи в света, заедно с няколко други, които са само още няколко пресечки на юг.

Музеят „Метрополитън“

Музеят „Метрополитън“ е най-големият музей в Западното полукълбо и един от най-хубавите, с колекция от над 2 милиона творби от цял свят, от каменната ера до ХХІ в. Основан през 1870 г. и преместен на днешното си място през 1880 г., музеят се е разширил до такава степен, че първоначалната сграда в неоготически стил е днес напълно обградена от пристройки.

Акцентите са римската и гръцката галерия; институтът за костюмите; колекциите от византийско и китайско изкуство; колекцията от европейски картини, с платна на Тиеполо, Сезан, Вермеер и Моне; оръжейната колекция; египетската колекция, с нейните мумии, сфинкс и изумителният храм на Дендур, цялостен египетски храм от І в. пр.н.е., дарен от египетското правителство. Забележителна е също залата „Франк Лойд Райт“.

Кафенето „Руф Гардън“ на музея е любимо лятно място на нюйоркчани заради прекрасната гледка към Сентръл Парк, докато поредица концерти класическа музика се провежда в много от най-хубавите зали на музея от септември до юни.


Музей „Метрополитън“: 1000 Fifth Ave at 82th St., Ню Йорк, САЩ
Тел. 212-535-7710;
Кога: вторник-неделя.

Музей „Гугенхайм

Ако искате да научите още нещо за Райт, тръгнете нагоре към музея „Соломон Р. Гугенхайм“. Проектиран от Райт като спирала, по-широка на върха, отколкото в основата, сградата отразява използването на органични форми от архитекта. Вземете асансьора до върха и тръгнете надолу през непрекъсващата галерия до нивото на земята, разглеждайки една колекция, която обхваща периода от края на ХІХ в. до днес, включително първоначалната сбирка на Гугенхайм от абстрактно изкуство; колекцията на Пеги Гугенхайм от сюрреалистични картини и скулптури; произведения на импресионистите, постимпресионистите, немските експресионисти, минималистите и други модерни школи.

Музеят „Гугенхайм“: 1071 Fifth Ave at 89th St.
Тел. 212-423-3500;
Кога: петък-сряда.

Музеят на град Ню Йорк

Малко по-нагоре, Музеят на град Ню Йорк е задължителен за почитателите на Готъм, със своите колекции от графики и снимки, картини и скулптури, приложни изкуства, костюми, играчки и паметни неща, които проследяват историята на града от малка холандска колония до столицата на света.

Театралната колекция е една от най-добрите в света, като обхваща театъра в Ню Йорк от края на ХVІІІ в. до днес, с интерпретации на оригинални декори и костюми, фотоси и оригинални сценарии, реквизит, костюми, афиши и покани. Морската колекция се концентрира върху моряшката история на Ню Йорк с 100 мащабни модела на исторически кораби и също толкова картини на Нюйоркското пристанище през годините. На петия етаж спалнята и гардеробната на Джон Д. Рокфелер са запазени непокътнати, преместени тук от неговия дом на Западна 55-а улица № 4.

Музеят на град Ню Йорк: 1220 Fifth Ave at 103rd St.
Тел. 212-534-1672;
Кога: сряда-събота.

Музеят „Купър-Хюит“

На 91-ва улица Националният музей на дизайна „Купър-Хюит“ заема бившата резиденция на друг прочут нюйоркски магнат, Андрю Карнеги. Част от Смитсъновия институт (Smithsonian Institution), той е единственият музей в Съединените щати, посветен само на историческия и съвременен дизайн, с колекции от продуктов дизайн и приложни изкуства, чертежи, графичен дизайн, текстил и стенни облицовки. Библиотеките и архивите на музея са отворени за публиката с предварително уговорен час.

Музеят „Купър-Хюит“: 2 E.91st St.at Fifth Ave.
Тел. 212-849-8400;
Кога: неделя-петък.

Еврейският музей

Една пресечка на север, Еврейският музей проследява 4000 години история на евреите чрез картини, скулптури, рисунки, снимки и археологически и всекидневни артифакти – около 28 000 експоната общо. Постоянната изложба „Култура и приемственост: пътят на евреите“ разказва историята на преживяното от евреите от древни времена до днес чрез изкуство, археология, церемониални предмети, видео и интерактивни медии.

Еврейският музей: 1109 Fifth Ave at 92th St.
Тел. 212-423-3200;
Кога: неделя-петък.

Музеи „Уитни“ и „Фрик“

Макар технически да не са част от Милята на музеите, Музеят на американското изкуство „Уитни“ и Колекция „Фрик“ са толкова близо (и толкова значими), че би било глупаво да се хващаме за дреболии.

В „Уитни“ се намира вероятно най-добрата колекция в света от американско изкуство на ХХ в.. Основан от Гъртруд Вандербилт Уитни в 1930 г., за да представи творбите на пренебрегвани американски художници, музеят поддържа непрестанно разрастваща се колекция, която понастоящем наброява около 13 000 произведения. Акцентите в колекцията са творби на Едуард Хопър, Алигзандър Калдър, Джорджия О’Кийфи, Реджиналд Марш, Клаес Олденбърг, Алекс Катц и Стюърт Дейвис. Сградата на музея от твърд гранит, описвана като „преобърнат вавилонски зигурат“ от един критик, когато тя е открита през 1966 г., е проектирана от родения в Унгария и последовател на „Баухаус“ архитект Марсел Бройер.

Музеят „Уитни“: 945 Madison Ave at 75th St.
Тел. 212-570-3676;
Кога: вторник-неделя.


„Фрик“ заема другия край от спектъра на изкуството, концентрирайки се върху европейски майстори. Той е настанен във великолепна възсъздадена резиденция във френски стил от ХVІІІ в., построена през 1914 г. от стоманения и железопътен магнат Хенри Клей Фрик. Интериорът отразява времето си и изглежда такъв, какъвто е бил някога: домът на един необикновено богат мъж с увлечение по изкуството. Повече обичан от нюйоркчани заради своята интимност и относително отсъствие на тълпи, музеят представя красиви украси по Коледа. Творби на Рембранд, Вермеер, Холбайн, Веласкес, Тициан, Ел Греко, Белини и Гоя са акцентите.

Музеят „Фрик“: 1 E. 70th St. at Fifth Ave.
Тел. 212-288-0700;
Кога: вторник-неделя.

„Ел Музео дел Барио“

„Ел Музео дел Барио“, единственият музей в Ню Йорк, посветен на историята и културата на латиносите;

„Ел Музео дел Барио“: 1230 Fifth Ave at 104th St.
Тел. 212-831-7272;
Кога: сряда-неделя.

Национална академия по дизайн

Националната академия по дизайн, с нейната колекция от американско изкуство на ХІХ и ХХв.;

Национална академия по дизайн: 1083 Fifth Ave at 89th St.
Тел. 212-369-4880;
Кога: сряда-неделя.

„Гьоте-институт“

Немският културен център „Гьоте“, който показва изложби на немски художници;

„Гьоте-институт“: 1014 Fifth Ave at 82th St.
Тел. 212-439-8700;
Кога: библиотека вторник-неделя; галерия неделя-петък

Галерия  „Нойе

„Нойе Галери Ню Йорк“, посветен на немско и австрийско изкуство и дизайн от началото на ХХ в.

 „Нойе Галери“: 1048 Fifth Ave at 86th St.
Тел. 212-628-6200;
Кога: петък-понеделник.

Виж актуалните оферти за Ню Йорк!

Виж още:

Екскурзия в Монреал

Екскурзия в Хавана

Екскурзия в Рио де Жанейро

>
05 август 2010 г.

Тагове

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти