Начало / Статии / Статии - САЩ

Долината Хъдсън - там, отгдето започва „Красивата Америка“

Автор

/

През 1609г. холандският изследовател Хенри Хъдсън плава нагоре по реката, която сега носи неговото име, търсейки път към богатствата на Ориента. Не го открил, но пък намерил това, което се оказало един от най-живописните водни пътища в света.

Долината Хъдсън, Ню Йорк, САЩ

Макар и не много дълга със своите 505 км, река Хъдсън е сред търговски най-важните и най-историческите – долината Хъдсън е била обитавана от писатели като Уошингтън Ървинг (действието на „Рип ван Уинкъл“ и „Легенда за Слийпи Холоу“ се разиграва тук) и е полето на деветдесет и две битки от Революционната война между Ню Йорк Сити и Саратога.

Известна на коренните американци като „двупосочната река“, тъй като солените океански приливи се усещат далеч на север до Олбани, Хъдсън и нейните градове са сред първите туристически дестинации в страната. Тръгнете по черните пътища покрай ферми за коне, млечни ферми и овощни градини, след това спрете за обяд и старинни предмети в крайречните градове от ХVІІІ и ХІХ в. като Наяк, Колд Спринг, Кингстън и Хъдсън, последният с неговия фар-с-пансион от 1869г.

Индустрията е помрачила част от природната красота, която е вдъхновила Томас Коул, Фредерик Чърч и други пейзажисти от школата „Хъдсън Ривър“ през ХІХ в. – първото наистина американско художествено направление, – но повечето покрай водната артерия си остава изненадващо неоплескано. Чърч би намерил необятните гледки, разкриващи се от „Олана“, неговата резиденция в мавритански стил от 1872г. на върха на един хълм, малко променени. Елате навреме за залеза, за да видите защо Чърч твърди, че това е „центърът на света“.

Този открит, хълмист, фермерски пейзаж е също мястото на един от най-старите хотели в Америка, „Ринебекс Бикман Армс“, отворил врати за първи път през 1776г. Направете си резервация по-отрано в неговия награждаван ресторант, провинциалния аванпост на майстор-готвача от Ню Йорк Лари Форджионе, възпитаник на престижния Кулинарен институт на Америка в съседния Хайд Парк. Широко известен в международните кулинарни кръгове като „другото ЦРУ“, той е основан през 1946г. и остава първият и главният в страната, приютен в една бивша семинария с четири отворени за публиката ресторанта с персонал от студенти.

Хайд Парк е също мястото на 1200-декаровото имение на Франклин Д. Рузвелт, „Спрингуд“, чиито речни гледки вдъхновяват човека, който служи четири мандата като президент на САЩ. Президентската библиотека и музей „ФДР“ са също тук, а една резиденция на Вандербилт с 54 стаи е наблизо. Долината винаги е привличала художници и любители на изкуството. Малко на север от Уест Пойнт (най-старата военна академия и определено с най-красиво местоположение), разположеният на склона на един хълм арт център „Сторм Кинг“, един от водещите скулптурни паркове на открито в страната, подканва за пикник сред 2000-те декара негови земи.

Над 120 международно известни художници са представени тук от периода след 1945г., с творби, които често са монументални по своя размер. В град Бийкън на източния бряг е най-новата арт придобивка в долината, „Дайъ:Бийкън“, клон на базираната в Ню Йорк Сити фондация, която отваря врати през 2003г. Заемайки една достолепна сграда от 1929 г., която преди е била индустриална печатница, тя излага основно (и често свръхголеми по размер) творби от 1960г. до днес, включително произведения на Доналд Джуд, Анди Уорхол, Ричард Сера и Сай Туомбли.

Къде: Долината Хъдсън, Ню Йорк, САЩ
Най-добро време: май заради красотата на пролетта; лятото заради многообразието на фестивали и събития; октомври заради листопада.

>
05 август 2011 г.

Тагове

галерии

долини

любопитно

музеи

реки

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти