Начало / Статии / Статии - САЩ

Историческият център на Ню Йорк (част втора)

Автор

/

Обратно в Манхатън, влезте в лабиринта от улици северно от парка „Батъри“ и се вслушайте в звука на пулса на Големите пари, биещ твърдо по и около легендарната Уол Стрийт. Наречена на една реална стена, издигната от холандците за защита от индианските нападения, тя е била центърът на търговията в Новия свят повече от два века.

Уол Стрийт - Ню Йорк

Нюйоркската фондова борса, настанена в една великолепна сграда, проектирана от Джордж Пост през 1903 г., е центърът на действието, най-големият пазар на ценни книжа в света.

На Уол Стрийт се намира също църквата „Тринити“, някога най-високата сграда в Ню Йорк с нейните 85 м. Построена през 1846 г. от Уилям Ъпджон, епископалната църква днес изглежда като джудже в сравнение с практически всичко около нея, но все още функционира като молитвен дом и като спокойно убежище. В понеделниците и четвъртъците тук има безплатни обедни концерти.

Пет пресечки на север е параклисът „Сейнт Пол“; построен през 1766 г. , той е единствената останала в Ню Йорк предреволюционна църква, с гробище, в което са погребани мнозина видни граждани през ХVІІІ и ХІХ в. Джордж Вашингтон се черкува тук след встъпването в длъжност като президент в 1789 г., но църквата наскоро стана по-добре известна заради дейността си след 11 септември 2001 г., когато тя се превърна в 24-часов възстановителен център за работещите по разчистването.

В дните след атаката желязната ограда на църквата беше окичена с бележки, обяви за търсене на безследно изчезнали, пожарникарски шлемове и бейзболни шапки, знамена, оригами във формата на чапли (символизиращи мира) и други неща, посветени на над 2500-те жертви. Мемориалът днес е отстранен и прибран в архива на църквата.

Докато пиша тези редове, на осветените 65 декара на Световния търговски център (точно зад „Сейнт Пол“) се подготвя нов строеж. Спечелилият проект, избран в изтощителен петнайсетмесечен конкурс, беше представен от фирмата на нюйоркския гражданин Даниел Либескинд, известен най-вече заради Еврейския музей в Берлин.

Един специален мемориал, „Размисъл върху отсъствието“, ще бъде създаден от проектантите Майкъл Арад и Питър Уокър, избрани между 5000 участници. Повторното застрояване вече може да се види в съседния Световен финансов център, куполът на чиято Зимна градина беше разрушен от падащите останки. Сега той е напълно възстановен, като ресторантите отново работят и тече безплатна поредица концерти. Външният площад зад центъра е хубаво място в топло време, с изглед към Хъдсън.

Движейки се нагоре по „Бродуей“, ще преминете покрай великолепния „Улуърт Билдинг“ (Woolworth Building), който през 1913 г. е бил най-високата сграда в света. Проектиран от Кас Гилбърт в неоготически стил, той наподобява една извънредно висока, тясна „Нотр Дам“, пълна с ажурни каменни плетеници, водоливници с фантастични фигури, кулички и шпилове. Сградата не е отворена за публика, но можете да влезете за кратко вътре, за да разгледате подобното на катедрала фоайе.

Точно срещу улицата е южният край на парка „Сити Хол“, едно нововъзстановено публично пространство, заобиколено от общински административни сгради: изненадващо малкия Градски съвет (затворен за посетители); величествената Зала на регистрите, приютяваща пълната юридическа и имотна история на Манхатън до ХVІІ в.; „Мюнисипъл Билдинг“, огромна пристройка на Градския съвет; и „Туийд Кортхаус“ (Tweed Courthouse), построен по време на управлението на легендарния нюйоркски политик „Бос“ Уилям Туийд. Сградата на съдебната палата, с първоначален бюджет от 250 000 долара, в крайна сметка надхвърля 14 милиона, от които Туийд и неговите близки приятели присвояват, както се твърди, над 60 процента.

Къде: Ню Йорк Сити:  Финансовият район: в южния край на остров Манхатън; Статуя на свободата: фериботите тръгват всеки ден от парка „Батъри“.

>
11 март 2011 г.

Тагове

любопитно

паметници

паркове

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти