Начало / Статии / Статии - Италия

Непозната Европа: Италианското средновековно бижу Спело

Автор

/

Ако сте били много пъти в Италия или обичате да излизате от главните туристически маршрути и да изследвате дестинации, които обикновено остават встрани от погледа на повечето посетители, със сигурност ще харесате Спело. 

С лабиринта си от криволичещи улички, които водят в най-неочаквани посоки, градът е въплъщение на средновековния уют. Намира се край Перуджа, в италианската провинция Умбрия, и още с влизането си ви кани да се изгубите нарочно, да избирате случайна посока по стотиците стръмни сокаци и стълбища, да търсите следващата впечатляваща арка или статуя на ангел. 

История на 3000 години

Снимка: iStock by Getty Images

Изграден предимно от камък и опасан със средновековни крепостни стени, издигнати върху древноримски основи, Спело е място, което с гордост ще ви покаже историята си на повече от 3000 години. 

Из улиците на града ще попаднете на три късноантични и няколко средновековни порти. Обиколката ви из улиците на Спело буквално е скок между вековете. Има и повече от десет църкви - повечето средновековни. Най-ценните произведения на изкуството от храмовете и от историческите палати на града се пазят в градската галерия - Пинакотека Чивика. 

Не пропускайте да разгледате и средновековната сграда на общинския дворец (Палацо Комунале). Освен като сграда, той е интересен и с изложените вътре предмети от древноримската епоха и Средновековието, сред които и оригинален едикт на император Константин, изсечен на камък. 

Край града е намерен римски амфитеатър, който обаче е само частично разкрит и обикновено не е отворен за посещение. Най-добре можете да го видите от панорамната площадка в центъра на града. 

Празникът на цветята

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да е сравнително малък град (около 8000 жители), Спело е пълен с живот и събития през цялата година. Особено впечатляващ е ежегодният празник на цветят Инфиората ди Спело, по време на който местните хора събират цветя от планините и ги използват, за да покрият улиците на града с детайлни цветни картини. Десетки хора художници редят невероятните си картини, а посетителите наблюдават процеса и крайния резултат. Събитието привлича десетки хиляди зрители всяка година и е добре да планирате посещението си отрано, особено ако искате да нощувате в града. 

Как да стигнете?

Снимка: iStock by Getty Images

До Спело можете да стигнете с кола или с влак. Спело има гара, на която спират всички регионални влакове от Перуджа и Фолиньо, както и някои от влаковете от Флоренция. Ако пътувате с кола, най-добре я оставете в подножието на хълма, на който е разположена старата част на града, и продължете пеша. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия!

>
18 май 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти