Начало / Статии / Статии - Италия

Тоскана с влак - без кола из приказна Италия

Автор

/

Пътешествие из хълмистата, винена Тоскана само с влак

Един от класическите начини за пътуване из Тоскана е с кола под наем, която всяка вечер ви отвежда в ново селце или винарна. Ако обаче не шофирате или просто сте почитатели на италианските влакове, ето как да откриете любимата винарска и културна област от купето на влак.

Някои от големите градове в Тоскана имат перфектни жп връзки с цяла Италия - като Флоренция, Сиена и Пиза. С влак се стига и до някои по-спокойни тоскански градчета като Лука, както и до крайбрежни локации като Ливорно и Гросето. А докъдето не можете да стигнете с влак, обикновено може да се придвижите с комбинация от влак и автобус (Кортона, Сан Джиминяно, Волтера).

Ето ги и основните жп гари из Тоскана, които си струват пътешествието:

Флоренция

Флоренция има толкова много изкуство и култура на квадратен метър, че спокойно може да се връщате отново и отново всяка година, без да ви омръзне или да сте разгледали всичко. От изящно украсената катедрала Санта Мария дел Фиоре (Дуомо) до галерия Уфици и наследството на Леонардо Да Винчи и Микеланджело - забележителностите във Флоренция спокойно могат да се разделят на забележителности за начинаещи и необичайни забележителности за напреднали (кой друг град ще ви предложи да видите средния пръст на Галилей или да потъркате глиганска зурла за късмет?).

Пиза

Повечето хора идват тук, за да се снимат с Наклонената кула в Пиза, но градът може да предложи много повече на тези, които дръзнат да се отдалечат от района на кулата. Уютни улички, продавачи на печени кестени, дантелени бели фасади и фермерски пазари с италиански деликатеси, за които няма да ви стигне куфарът на връщане.

Сиена

Сиена и Флоренция били съперници още през 13-и век и положението не се е променило много и днес, като този път битката е за туристи. Старинната архитектура на града прави разходките като пътуване в друго време, а прочутата Пиаца дел Кампо и днес е известна с конните състезания Палио.

Лука

Лука е глътка свеж въздух след тълпите във Флоренция, Пиза и Сиена. Целият град е опасан със средновековна стена, която е в толкова добро състояние, че може да я ползвате за сутрешно бягане или разходка с колело под наем. Джакомо Пучини, родом от Лука, прекарвал следобедите си в старинното кафе Антико Кафе Симо, защо да не последвате примера му?

Ливорно

Ливорно рядко влиза в маршрутите на обикалящите Тоскана, но си заслужава да видите и крайбрежната зона на италианската област. Градът си има огромно пристанище третото по големина в Италия, прочута крайбрежна алея с шахматна настилка и красива зона с канали, която италианците с обич наричат “Малката Венеция”.

Гросето

В Гросето вече излизате почти изцяло от туристическата зона на Тоскана или един вид, това е Тоскана за напреднали. Градът не е лишен от забележителности - има си оригинални средновековни стени и просторен пешеходен център за разходки и аперитиви. Ако търсите нещо автентично италианско без финтифлюшки за туристи - тук е мястото.

А тук са най-добрите оферти за пътуване до Тоскана.

>
27 юни 2019 г.

Тагове

винен туризъм

кулинарни изкушения

пътешествия с влак

романтични места

Тоскана

Забележителности наоколо

Избрани оферти