Начало / Статии / Статии - Швейцария

Грандхотел Долдер и ресторант Кроненхале - безукорен швейцарски комфорт

Автор

/

Изправен срещу едни от най-силните местни конкуренти, включително престижния цюрихски хотел „Бо о Лак“ и класицистичния „Еден о Лак“, грандхотел „Долдер“ продължава да ги засенчва всичките – и всъщност, за мнозина познавачи на петзвездните хотели, е сред шепата най-хубави хотели в Европа. С шпилове и кулички в стила на немското ар нуво, наречено югендстил, необикновената сграда е разположена в един също толкова ексцентричен 500-декаров парк високо над Цюрих, до който се стига с въжена линия.

Грандхотел Долдер - Швейцария

Неговият хвален ресторант, „Ротонд“, безпогрешно сервира превъзходно традиционно средиземноморско меню; неделният обеден бюфет също оправдано е прочут. От хотелските подценявано елегантни стаи (много от тях с балкони) до чудесното игрище за голф с 9 дупки, басейн (с машина за правене на вълни) и пързалка за кънки, всичко в „Долдер“ споделя същите забележителни гледки на швейцарския най-мощен във финансово и търговско отношение град.

Вековното главно крило е любимо на постоянните гости тук; не пропускайте Залата на гоблените, в която има един огромен гоблен от ХVІІІ в. По-долу, в града, всеки, който е някакъв, се отбива в „Кроненхале“ по едно или друго време. Традицията е всичко в Цюрих и тя властва в този много обичан класически ресторант.

Оживената сцена на „Кроненхале“ е нещо, което трябва да се види, а неговата традиционна швейцарска и френска кухня е много добра. Но обстановката е акцентът. Всеки сантиметър от излъсканата дървена ламперия е покрит с картини и графики от ХХ в., включително оригинали от Клее, Шагал, Брак, Пикасо, Матис и Кандински. Те са събирани от дългогодишния собственик Хулда Цумстег, чийто  портрет все още също виси тук.

След смъртта й през 1985 г. нейният син продължава традицията, която е привличала тук редовни клиенти като Джеймс Джойс, Рихард Щраус и Томас Ман. В най-вероятния случай – да няма свободна маса, когато пристигнете без резервация, се отправете към жизнерадостния съседен бар, питайте за специалитета „Лейдикилър“ и се впишете в средата. Може би някоя отменена резервация ще ви осигури маса.

Дори ако не поръчате нищо повече от стандартната наденица и любимите картофи rosti, пак всичко ще бъде вкусно, вие ще бъдете сит (за следващите ден-два) и вечерта ще бъде ненадминато швейцарска.

Къде: Цюрих, Швейцария

>
20 април 2011 г.

Тагове

лукс

ресторанти

романтика

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти