Начало / Статии / Статии - Швейцария

Най-добрите музеи в Швейцария - от шоколад до футбол

Автор

/

Швейцария е многолика дестинация, която всеки посещава по различни причини. Едни са почитатели на съвършените й писти, някои от които работят 365 дни в годината. Други харесват гледките край високопланинските хижи или езерата. За трети Швейцария = шоколад. 

Снимка: iStock by Getty Images

Малцина се замислят какви музеи ще включат в маршрута си, но макар да не са световноизвестни като италианските, испанските или френските музеи, тези в Швейцария заслужават място в програмата ви. 

Ето някои от най-интересните, които можете да посетите. 

Музей на изкуството 

Къде: Берн

Колекцията на столичния музей на изкуството е калейдоскоп на най-изящните образци, които швейцарски и международни творци са създали. Експонатите обхващат всичко от швейцарски платна от 15-и век до Пикасо, Кандински и Джаксън Полък.

Музей Церматлантис Матерхорн

Къде: Цермат

В този невероятен музей историята на връх Матерхорн оживява, докато се разхождате в подземни помещения край автентични хижи и чувате воя на планинския вятър. Тук ще научите по особено завладяващ начин всичко за върха - от африканския му произход през драматичното му първо изкачване преди близо 150 години, та чак до наши дни. 

Музей на ФИФА

Къде: Цюрих

Музеят на ФИФА е създаден в чест на най-гледания и коментирания групов спорт в света - футбола. На площ от над 3000 кв. м музеят предлага мултимедийна и интерактивна разходка из историята на международния футбол и разказва не само как този спорт повлиял на различни хора по света, но и е променил живота им към добро. Два от любимите експонати на посетителите са купата на световното първенство по футбол и гигантските джаги .

Линд - домът на шоколада

Къде: Цюрих

Снимка: iStock by Getty Images

Няма как този списък да остане без музей на шоколада. В Дома на шоколада на Линд ще научите всичко за сладкото изкушение и ролята му на символ на Швейцария. Ще можете да дегустирате, да задавате въпроси и дори сами да си направите шоколад под вещото наблюдение на майстори сладкари. 

Любим експонат на посетителите е 9-метровият шоколадов фонтан.

Музей на открито Баленберг

Къде: Бриенц

От 70-те години на миналия век старите плевни, конюшни, фермерски къщи и други остарели постройки не се бутат, когато на тяхно място трябва да се появи нещо ново, а се разглобяват и тухла по тухла се преместват в музея на открито Баленберг. Това, което започва с десетина сгради, днес е огромна експозиция с над 100 жилищни и селскостопански постройки от всички краища на Швейцария. Кухните, трапезариите, спалните - всичко тук е автентично, наред с растенията и животните, които се отглеждат, за да се създаде пълна представа за това какво представлява швейцарският селски живот. 

Швейцарски научен център Технорама

Къде: Винтертур

Снимка: iStock by Getty Images

Технорама е едно от най-удивителните места, където науката става нагледна, може да се пипне и да се превърне във всякакви експерименти. Тук всичко не само може, но и трябва да се пипне и опита. Еднакво интересен за деца и възрастни, този научен център има над 500 станции за научни опити от биологията, климатологията, химията, физиката, математиката. Мотото на музея е, че няма как да разберете нещо, без лично да го пробвате и наблюдавате. Най-зрелищни са експериментите с газ и електричество.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Швейцария!

 

>
19 април 2024 г.

Тагове

европа

идеи

културен туризъм

любопитно

музеи

планини

полезно

романтични места

семеен туризъм

европейски градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти