Начало / Статии / Статии - Швейцария

Най-подходящите градове за каране на велосипед

Автор

/

Каране на велосипед в Базел, Швейцария

Базел е заобиколен от богат земеделски район, където се отглеждат плодни дървета и лозя, а също и добитък. Всичко това предразполага към дълги и разпускащи обиколки на района с велосипед. Именно поради тази причина в градът има мрежи от велосипедни маршрути и пътеки, които кръстосват  града, както и околните региони.

Базел е много благоприятен град за велосипедисти поради много добре маркираните велоалеи в целия град, има и светофари. Специални маршрутни карти са достъпни за велосипедистите.

Велосипеди под наем може да намерите в подземния паркинг Rent-a-Bike. Освен това местните  велосипедни маршрути могат да ви заведат и до други части на Швейцария. Те са много добре обозначени със знаци.

Съществените и важни неща, които предлага Барзел отделени велоалеи, светофари, отдаване на велосипеди под наем и карти за велосипедисти. Организират се различни събития,  които да повишат осведомеността и образоваността за безопасност при каране на велосипед.

Каране на велосипед в Амстердам,  Холандия

Амстердам е известен още като световната столица на велосипедите. Там 40% от целия трафик се осъществява с велосипеди. Създадени са много велоалеи, а  хората се насърчават в посока по-здрав и активен начин на живот. Разработена е скъпа програма за предотвратяване на  кражбите на велосипеди. Броят навеси над паркингите на велосипеди също се е увеличил. В Амстердам са се заели с амбициозната задача – да се построи гараж за паркиране на 10 000 велосипеда в централната гара.

Съществените и важни неща, които предлага Амстердам на велосипедистите са специално проектирани велоалеи и светофари, грижи за сигурността на водачите, възможност за наемане на обществени велосипеди, изградени подземни паркинги и велостанции. Все пак карането на велосипед лежи в основата на транспортната инфраструктура в Амстердам и самата им култура, свързана с велосипедите е доста висока.

Каране на велосипед в Портланд, Орегон, САЩ

Портланд притежава малко по – различна мрежа за каране на велосипед,  която свързва всички части на града. Тази мрежа се доказа  успешно, тъй като рязко се увеличиха  велосипедистите. В Портланд също има висока култура спрямо велосипедите. Тук всеки велосипедист може да избере различни начини да се забавлява карайки колело. В града е разработен първия проект в Съединените щати, при който се осигурява минимален доход на възрастните велосипедисти, а също се провежда и обучение по сигурността на велосипедиста. Всеки велосипед е оборудван със светлини(фарове и стопове),механизъм за  заключване, шлем, помпа, комплект инструменти, карта на града и дъждобран.

Велосипедната мрежа в Портланд е нараснала от 95 до 420 км от началото на 1990 год. Използването на велосипеди се е увеличило четири пъти спрямо същия период. В града все още има около 60км от велоалеите оставени за да се постигне един по мащабен план.

Съществените и важни неща, които предлага Портланд са пътни и офроуд трасета, проектирани велоалеи, светофари и едно от наистина важните неща – общински център по колоездене, в който се предлага обучение и насърчаване на велосипедисти.

Каране на велосипед в Копенхаген, Дания

Копенхаген е шестият в света по най – високо качество на живот и е дом на най – успешната обществена програма за каране на велосипеди в света. На практика в Дания всеки човек притежава велосипед. Именно затова от много години Копенхаген е известен като "града на велосипедите". Градът планира да удвоят разходите по велосипедната инфраструктура през следващите три години.

В момента 32% от работещите се придвижват с велосипед до работни си места. 50%  от тях казват, че този начин на стигане до работа е най - бърз и лесен, тъй като велоалеи са широки и добре използвани. Те често са отделени от основните платна и понякога имат свои собствени светофари. Един от градските квартали – известната общност Християния , в която автомобилите са забранени.

Градът предоставя обществени велосипеди, които могат да бъдат намерени навсякъде из центъра му. Можете да ги вземете срещу възвръщаем депозит от 20 крони. Когато върнете велосипеда на една от велостанциите, парите ви се възстановяват.

Съществените и важни неща, които предлага Копенхаген са безплатни обществени велосипеди,  специално обособени велоалеи, пътеки и маршрути, които са ясно маркирани или отделени от основния трафик с бордюри.

Каране на велосипед в Боулдър, Колорадо, САЩ

Големи обществени програми подпомагат по-безопасното колоездене и насърчават увеличаването му. Едно от училищата там съобщи, че 75% от учениците ходят пеша или с велосипед до училище. Това са 620% увеличение от поставянето на тази инициатива. Повече от 4000 души участват в деня за каране на велосипед до работа в  Боулдър.

95 % от основните пътища в Боулдър разполагат с велоалеи и пътеки. Наскоро там бяха завършени два големи подлеза, в които можете да намерите онлайн карти на града. В Боулдър се изразходват средно по около 15% от транспортния бюджет за изграждане и поддържане на велосипедния трафик през последните пет години

Съществените и важни неща, които предлага  Боулдър са отделени велоплатна, светофари, комисия за образование и насърчаване на карането на велосипед. Интересен е и денят за каране на велосипед до работа в  Боулдър.

Каране на велосипед в Саннес, Норвегия

През 1990 г. правителството решава да започне 4-годишен пилотен проект, свързан с използването на велосипеди. Той имал за цел да намали автомобилния трафик. Санднес е избран да бъде един от двата пилотни града, в които да се осъществи проекта. Двете основни цели били града да стане по благоприятен за велосипедистите и да се насърчат повече хора да използват велосипеди си. Кампанията продължила още 4 години, като в резултат днес Санднес притежава най-добрите съоръжения за велосипедисти в Норвегия. Културата на колоездене в града в наши дни е на високо ниво.

Съществените и важни неща, които предлага Санднес са отделени велоалеи,  възможност за  различни схеми за вземане под наем на велосипед и големи паркинги за велосипеди.

Каране на велосипед в Сан Франциско, Калифорния, САЩ

Сан Франциско е вторият по население град в САЩ и развитието на колоезденето е от ключово значение тук. Колоездене е популярен начин за придвижване в Сан Франциско и около 40 000 жители използват редовно велосипеди. В целият град има 100км велоалеи и пътеки.

Коалицията на велосипедистите в Сан Франциско подпомага и поставя нуждите на пешеходците и велосипедистите с по – висок приоритет. Тъй като броят на велосипедите, които се използват нараства всеки ден, дори и обществения транспорт е преустроен така, че да има възможност да ги превозва. Някои от пътните платна са превърнати във велоалеи.

Съществените и важни неща, които предлага Сан Франциско са отделените велоалеи, светофари, преустрояването на градската транспортна инфраструктура.

Каране на велосипед в Барселона, Испания

На 22 март 2007 г. градския съвет в Барселона започна дейност насърчаваща използването на велосипедите като обществен транспорт. След като се сдобиете с карта за велосипед може да си вземете такъв от всеки от 100-те велостанции в града и да го използвате навсякъде в градската зона. След това велосипеда се връща отново на такава станция. 

В Барселона се работи ден и нощ за да се разшири, рационализира и подобри мрежата от маршрути и велоалеи в града. Там е създаден т.нар."зелен кръг", който обгражда  крайградската зона на Барселона с велосипеден път. В момента в града има 3 250 паркоместа за велосипеди по улиците. Работи се и по изграждането на нов подземен паркинг за велосипеди, който е част от програма за предотвратяване на кражбите и ще гарантира сигурността на велосипедите.

Съществените и важни неща, които предлага Барселона са отделени велоалеи, светофари, отдаване на велосипеди под наем и карти за велосипедисти. Организират се различни събития,  които да повишат осведомеността и образоваността за безопасност при каране на велосипед.

Каране на велосипед в Тронхейм, Норвегия

Именно тук в Норвегия е изобретен първият в света велолифт или т.нар. trampe, които  всъщност става една от основните туристически атракции на Тронхейм.

Велолифтът превозва велосипедисти по баирите на града. Вдъхновени от технологията на ски лифта и велолифта може да ви избута нагоре, без да се налага да слизате от велосипеда. Като се има предвид топологията на Тронхейм за никого не е изненада, че идеята за велолифта се е появила точно тук.

Тронхейм има приветлива природна среда, която насърчава използването на велосипед.18% от населението на Тронхейм карат велосипеди ежедневно за да стигнат до работа или училище. Норвегия има за цел да повиши трафика на велосипеди до най-малко 8% от целия трафик до 2015 година.

Съществените и важни неща, които предлага Тронхейм са велолифта, отделени велоалеи и различни схеми за вземане на велосипед под наем.

Каране на велосипед в Дейвис, Калифорния, САЩ 

Дейвис е малък град от около 65 000 души и разполага с над 160 км велоалеи и пътеки. 17% от жителите на града се придвижват до работа с велосипеди.

Дейвис е един от първите градове в САЩ, в който активно се прокарва идеята за включване на велосипедите в транспортната инфраструктура. Равнинният терен и умереният климат са благоприятни условия предразполагащи колоезденето. Още преди много години жителите на  града гласували да се премахнат автобусите до държавното училище. Така се насърчили децата да се придвижват до училище пеша или с велосипед.

Дейвис предлага още изчерпателна карта на града с полезни съвети на гърба й. Тази карта е многоцветна и е безплатна. Може да се намери из целия град, има я в университета, както и местните магазини за велосипеди под наем. Колоезденето е толкова силно свързано със самоличността на тази общност, че дори в логото на града фигурира велосипед. Градът, заедно с помощта на местния университет са в процес на създаване на музей на велосипеда. В градът има повече велосипеди отколкото автомобили. Дейвис е на път да изгради единствения в света тунел за велосипеди под главен път, който ще струва около 1,7 милиона щатски долара.

Съществените и важни неща, които предлага Дейвис са отделени велоалеи, светофари,  безплатна детайлна карта на веломрежата в града. Интересен е и празника на велосипеда наречен Cyclebration, които се провежда през май.

Каране на велосипед в Берлин, Германия

Берлин е най-големият град в страната и вторият по населеност в Европейския съюз. В Берлин по-малко от половината жители имат собствена кола и е доста често срещано явление да се кара велосипед всеки ден.

След отделянето на 2,5 милиона евро през миналата година за разширяване на велосипедната система, в града вече има 80 км велоалеи на широките улици и 50 км - по тротоарите. Колоездачите са се е удвоили през последните десет години и сега в града има 400 000 велосипедисти всеки ден, което е общо 12% от общия трафик.

Съществените и важни неща, които предлага  Берлин са  отделените велоалеи, светофари, отдаване на велосипеди под наем, карти за велосипедисти. Организират се различни събития за да образоват и насърчат велолюбителите.

Вижте тук повече оферти за екскурзии до САЩ!

>
22 март 2010 г.

Тагове

велотуризъм

колоездене

Забележителности наоколо

Избрани оферти