Начало / Статии / Статии - Турция

Църквата Света София (Ая София) в Истанбул - византийско наследство

Автор

/

Света София - Турция

Масивният купол и четирите изящни минарета на Света София (Църквата на Божията премъдрост) се издигат над хаоса и суетнята в централната част на Истанбул, като повече от хиляда години тя очертава най-впечатляващия силует в хоризонта на Азия.

Избягайте от безмилостното слънце и открийте същността й в обсебващата красота на нейния приглушено осветен интериор, едно от най-големите затворени пространства в света. Византийската столица Константинопол бързо достига своя апогей като религиозен, търговски и художествен център на Римската империя, когато през VІ в. Юстиниан разпорежда строежа върху това място край Босфора.

С времето тя се превръща в най-голямата църква изобщо в древна Византия, символизираща мощта и богатството на нейните императори. За съжаление голяма част от първоначалното злато и мрамор, както и от нейните 16 декара сложни мозайки, е била ограбена по време на кръстоносните походи през 1204 г. и отнесена като плячка.

През 1453 г. Константинопол е превзет от османските турци и църквата е превърната в джамия. През 1934 г. тя е лишена от цялото си религиозно значение и функции и е обявена за музей, но винаги ще бъде духовен оазис, оставайки единствената най-хубава сграда, оцеляла от Късната античност.

Полезна информация: В самия музей няма много информационни табла, така че прочетете предварително информация или влезте с екскурзовод. 

Работно време и цени на билети: Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея: ayasofyamuzesi.gov.tr

Адрес: на площад „Султан Ахмед“ (Sultanahmet), Истанбул, Турция

Най-добро време: април-октомври

Виж списък с всички забележителности в Истанбул.

А тук са актуалните оферти за Истанбул.

*

Виж още:

Почивка в Кушадасъ

Екскурзия в Кападокия

Екскурзия в Чанаккале

>
16 юли 2018 г.

Тагове

джамии

Забележителности наоколо

Избрани оферти