Начало / Статии / Статии - Турция

Какво да видим в околностите на Истанбул?

Автор

/

Принцовите острови

На Принцовите острови, архипелаг от девет острова в Мраморно море, някога изпращали в изгнание византийските принцове.

Днес заможните истанбулчани идват тук през лятото заради прохладните ветрове и елегантните къщи от XIX в. Бююкада е бай – големият остров. Популярни сред туристите са и островите Къналъ, Седеф, Бургаз и Хейбелиада. До островите има редовни фериботни линии както от европейския, така и от азиатския бряг. През лятото има и бързи корабчета, тръгващи от Кабаташ.


По европейската част на черноморския бряг, огромните пясъчни плажове на Кильос, на 25км от Истанбул, привличат през лятото тълпи от истанбулчани.

Гората Белград и селцето Полонезкьой

Най – голямата гора около Истанбул се нарича Белград и е навътре от Черно море, в европейската част . През уикендите много от жителите на Истанбулотиват там със семействата си за прохладна разходка под дърветата или за пикник с барбекю. Въздухът се освежава от седем древни резервоара за вода и много естествени извори. Природните забележителности се допълват от няколко османски акведукта, най – красивият от които е Молова, построен през XVI в. от Синан. Над входа за „Голф и кънтри клуб Кемер“ е дългият 750м. акведукт Султан Сюлейман, също построен от Синан. Той е един от най – дългите в Турция. В центърът за езда има 500 конюшни.


На азиатският бряг селцето Полонезкьой, на 25км от Истанбул, е основано през XIX в. от полски имигранти.  Истанбулчани идват тук за разходка сред великолепния пасторален пейзаж, за езда или за да опитат традиционни полски ястия, приготвени от наследниците на основателите.

Курорта Шиле и ботаническия парк Байрамолу – Даръджа

Близо до Истанбул, на 70 км от Юскюдар, се намира едно от най-добрите места за почивка в Турция - Шиле. Градчето е разположено на брега на Черни море и е известно със своите пясъчни плажове, симпатични хотели и рибни ресторанти. В Шиле се произвеждат дрехи от памук, наречени "шиле бези", които са една от местните забележителности.

Ботаническият парк и птича градина Байрамолу – Даръджа, на 38 км от Истанбул, е чудесно място за отмора. В този голям парк, в който има ресторанти и алеи за разходка, могат да се видят растения и птици от цял свят.

Рибарското селище Ескихисар и курорта Силиври

Очарователното рибарско селище Ескихисар на югоизток от  Истанбул, има прекрасна марина, където могат да поспрат след гонка в Мраморно море. В градчето къщата на Осман Хамди бей, един от най – известните турски художници от XIX в., е превърната в музей. Сред местните забележителности са Гробницата на Ханибал между Ескихисар и Гезбе, и стара византийска крепост.

Много истанбулчани имат вили в околностите на Силиври, популярен курорт на 65км от  Истанбул. Това е голям курорт с възможности за спорт, спа и фитнес, включително и „Голф и кънтри клуб Класис“; както и много добри ресторанти. В конферентният център идват делови хорам които искат да избегнат шума на големия град за работна ваканция и тиймбилдинг. Между Силиври и  Истанбул има редовен воден транспорт.

С яхта около Истанбул

Яхтите са много популярни в  Истанбул. Това е единственото място в света, където можете да се наслаждавате на мистична красота, докато плавате през вековете римска, византийска и османска история, и гледате великолепните замъци, крепости и джамии.

Яхтмените могат да дойдат до тук чак от Северна Европа – през Европейската речна система, по Рейн и Дунав до Черно море и Босфора.

Пуснете се с яхта под огромните, свързващи два континента, мостове нас Босфора, както и по заливите на Принцовете острови, където можете да пуснете котва и да се наслаждавате на плажовете и природата. След това можете да акостирате в една от двете най – големи марини – Атакьой, която има международен сертификат за чистота „Син флаг“ (на европейския бряг), или Каламъш, на азиатския. И двете са отворени денонощно. Всяко лято в  Истанбул се провеждат международни офшор гонки с яхти.

От  Истанбул през Мраморно моредостигате до Дарданелите и Чанаккале, поле на кървави битки от Първата световна война, сред които се формира съдбата на Мустафа Кемал Ататюрк като визионер. От тук можете да продължите чак до златните плажове на Средиземноморието.

Голф около Истанбул

Истанбул предлага прекрасни възможности за голф ентусиастите. „Голф и кънтри клуб Класис“, на 65км от Истанбул в Силиври, е най – големият, с терени с 18 и 9 дупки. „Голф и кънтри клуб Кемер“, на 18км от Истанбул в Белградската гора, е истинско предизвикатество за голфърите със своите 9 дупки. „Голф клун Истанбул“ в истанбулския район Айязаа, също е с 9 дупки.

Виж актуалните оферти за пътуване до Истанбул!

>
21 ноември 2020 г.

Тагове

мраморно море

Принцовите острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти