Начало / Статии / Статии - Турция

Забележителности в Истанбул

Автор

/

Света София в Истанбул

Света София (Ayasofya) в началото след построяването й е била православна базилика, след това джамия, а в момента е музей. Св. София е била най – голямата катедрала в света хиляди години наред, преди да бъде построена Севилската катедрала.

Известна е още като църквата на Св. Мъдрост. Сегашното здание на храма е построено в периода 532 – 537г. по заповед на византийския император Юстиниан. Според него това е най – великата катедрала построявана някога. Архитектурата на Св. София е един от най – изключителните примери за византийска архитектура. Наистина е богато декорирана. В нея се съдържа и голяма колекция свети реликви, включващи и 15 метрови иконостаси. Мозайките са доста прецизни и спиращи дъха. Св. София има масивен купол, който променя историята на архитектурата.

Адрес: Aya Sofya Sq.

Синята джамия (джамията Султанахмет) - Истанбул

Джамията Султанахмет (Sultanahmet Camii) е историческа джамия, известна още с името Синята джамия.

Построена е в периода 1609 – 1616 г. по време на управляването на Ахмед I. Както повечето джамии, и тя разполага с гробницата на създателя си, медресе и общежитие към него. Синята джамия има шест минарета.

Интериорът е изработен с над 20 000 ръчно направени плочки, които оформят 50 разновидности на дизайн с лалета. Изобразени са още различни цветя, плодове и кипариси. Има над 200 витража с невероятен дизайн. Джамията е така проектирана, че дори и да е препълнена, всеки ще може да види и чуе имама.

Дворецът Топкапъ - Истанбул

Дворецът Топкапъ (Topkap? Saray?) е бил официалната резиденция на османските султани за цели 400 години. Днес дворецът е една от основните туристически атракции в Истанбул, и е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. Конструирането му започва още през 1459г. Като истинска кралска резиденция Топкапъ е побирал около 4000 човека. През 1924г. е превърнат в музей на имперската ера. Комплексът има хиляди стаи и зали, като по – голямата част от тях са достъпни за туристите. Топкапъ е истински пример за османската архитектура. В него можете да видите огромни колекции от порцелан, роби, оръжия, османски миниатюри, ислямски калиграфски ръкописи и фрески. Тук се намира наметалото и меча на известния пророк Мухамед.

Капалъ Чарши - Истанбул

На пазар за летящо килимче?

Килими в изобилие и всичко друго, което може да си представите, може да бъде намерено на голямата истанбулска Капалъ чаршъ (Покритият пазар, Капалъ чарши или Капалъ чаршия). Този миниград се е разпрострял на шейсет и пет улици и над 200 декара и включва около 4000 магазина, кафененца и ресторанти – всичко това, заградено от стена, през която се влиза от някоя от единайсетте порти.

Първоначално построена от Мехмед Завоевателя през 50-те години на ХV в., тя е била основно преустройвана през годините вследствие на пожари, макар че нейният оригинален стил – сводести пасажи и облицовани с плочки фонтани – е бил запазен.

Капалъ Чарши (Kapaliçarsi) е един от най-големите и най-старите закрити пазари в света. Посещава се от доста хора - между 250 000 и 400 000 души дневно. Капалъ Чарши е известен с бижута, грънчарство, подправки и магазини за килими. Много от сергиите са групирани по типове стоки като например има специални места за кожени изделия или бижута. 

Поемете си дълбоко дъх и се гмурнете в лабиринта от заплетени странични улички, където търговци предлагат малки чаши чай на обърканите туристи, търсещи изплъзващата се изгодна сделка. От време на време и някой жител на града все още идва тук да си купи няколко метра плат или златна гривна за специален случай, и, както често се случва, страничните улички са най-автентични и напомнящи за старите времена.

Задължително е да се пазарите, тъй като първоначално предложената ви цена надвишава поне два пъти тази, на която трябва да сключите сделката.

Кула Галата - Истанбул

Кулата Галата (Galata Kulesi) или наричана още кулата на Христа представлява средновековна каменна кула в областта Галата. Тя е един от най – впечатляващите забележителности в Истанбул. Висока е 66,90 м. заедно с конусовидния цилиндър отгоре.

В миналото е била най-високата структура в града. Отгоре се открива невероятна гледка към Босфора и старата част на Истанбул. Кулата разполага с кафе и ресторант, където можете да се насладите на разкриващия се пейзаж. Има и нощен клуб.

Площад Таксим - Истанбул

Площадът Таксим (Taksim Meydani) е разположен в новата част на Истанбул. Той се смята за основна пазарна, туристическа точка, а също и за едно от сърцата на забалението в турския град. Известен е със своите магазини, ресторанти и хотели. На него е разположен и републиканския паметник Cumhuriyet An?t?, който е построен през 1928 г. - с него се отбелязва създаването на Турската република.

От площад Таксим започва прочутата пазарна улица Истиклял (Istiklal Caddesi), по която се движи историческият трамвай на Истанбул. 

Джамията Сюлейман - Истанбул

Джамията Сюлейман (Süleymaniye Camii) е османска имперска джамия, и се намира на втория хълм в Истанбул. Тя е втората по големина в града и е доста популярна. Построена е в периода 1550 – 1557г. Подобно на други имперски джамии, и джамията Сюлейман разполага с величествена градина. В четирите й краища има по едно минаре. Минаретата имат общо 10 галерии, което съответства на това, че Сюлейман I (Великолепни) е бил 10 – тия султан. Основният купол е висок 53м, и е широк 26,5м. В джамията има и два мавзолея  - на султан Сюлейман I  и на съпругата му Рокселана.

Дворец Долмабахче - Истанбул

Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe Sarayi) е разположен в европейската част на града. Построен е в периода 1843 – 1856 г. на площ от 45 000 кв. м по време на управлението на султана Абдул Меджид I.

Долмабахче е построен близо до мястото, където е бил разположен разрушеният дворец Бешикташ. Сумата за построяването му се равнява на 35 тона злато.

Дворецът е истинско произведение на изкуството. Архитектурата е смесица от барок, рококо, неокласика и традиционната османска архитектура. Тук се намира известното кристално стълбище. В Долмабахче се намира и най-големият в света кристален полилей. Той има 750 крушки, тежи 4,5 тона и е разположен в централната зала.

В двореца се намира и стаята, в която е прекарал последните часове от живота си Мустафа Кемал Ататюрк, а часовникът в стаята му е спрян в часа, в който той е починал. 

Мостът над Босфора - Истанбул

Мостът над Босфора (Bo?aziçi Köprüsü) или както го наричат Първия мост над Босфора, се разполага над протока и свързва двата континента – Европа и Азия. Мостът свързва кварталите Ортакьой (от Европа) и Бейлербей (от Азия).

Дължината на този висящ мост е 1510 м, а широчината му е 39 м.

Решението за построяването му се взема през 1967 г. от министър-председателя Аднан Мендерес. За инженерната част е наета британската фирма „Фрийман Фокс и партньори“ през 1968 г. Строежът му започва през 1970 и е завършен 1973 г.

Хиподрумът на Константинопол - Истанбул

Хиподрумът на Константинопол е представлявал кръгъл площад, който е бил спортен и социален център на столицата на Византийската империя. Днес от него са запазени едва няколко части. Те са оградени, а около тях е изграден паркът Султанахмет.

Освен два обелиска и серпентиновата колона е запазен и германски фонтан. Той е осмоъгълен с купол отгоре и е изпълнен в неокласически стил.

Разкопките там не са правени последователно и внимателно. Именно поради този факт през 1993 г. при разкопаване за направата на обществена тоалетна близо до Султанахмет или Синята Джамия са намерени още останки от хиподрума, които са разположени в различни музеи в Истанбул. Смята се, че части от него все още се намират под парка Султанахмет.

Вижте тук актулни оферти за екскурзии до Истанбул!

15 декември 2009 г.

Тагове

романтични места

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти