Начало / Статии / Статии - Турция

Забележителности в Истанбул

Автор

/

Света София в Истанбул

Света София (Ayasofya) в началото след построяването й е била православна базилика, след това джамия, а в момента е музей. Св. София е била най – голямата катедрала в света хиляди години наред, преди да бъде построена Севилската катедрала.

Известна е още като църквата на Св. Мъдрост. Сегашното здание на храма е построено в периода 532 – 537г. по заповед на византийския император Юстиниан. Според него това е най – великата катедрала построявана някога. Архитектурата на Св. София е един от най – изключителните примери за византийска архитектура. Наистина е богато декорирана. В нея се съдържа и голяма колекция свети реликви, включващи и 15 метрови иконостаси. Мозайките са доста прецизни и спиращи дъха. Св. София има масивен купол, който променя историята на архитектурата.

Адрес: Aya Sofya Sq.

Синята джамия (джамията Султанахмет) - Истанбул

Джамията Султанахмет (Sultanahmet Camii) е историческа джамия, известна още с името Синята джамия.

Построена е в периода 1609 – 1616 г. по време на управляването на Ахмед I. Както повечето джамии, и тя разполага с гробницата на създателя си, медресе и общежитие към него. Синята джамия има шест минарета.

Интериорът е изработен с над 20 000 ръчно направени плочки, които оформят 50 разновидности на дизайн с лалета. Изобразени са още различни цветя, плодове и кипариси. Има над 200 витража с невероятен дизайн. Джамията е така проектирана, че дори и да е препълнена, всеки ще може да види и чуе имама.

Дворецът Топкапъ - Истанбул

Дворецът Топкапъ (Topkap? Saray?) е бил официалната резиденция на османските султани за цели 400 години. Днес дворецът е една от основните туристически атракции в Истанбул, и е част от списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство. Конструирането му започва още през 1459г. Като истинска кралска резиденция Топкапъ е побирал около 4000 човека. През 1924г. е превърнат в музей на имперската ера. Комплексът има хиляди стаи и зали, като по – голямата част от тях са достъпни за туристите. Топкапъ е истински пример за османската архитектура. В него можете да видите огромни колекции от порцелан, роби, оръжия, османски миниатюри, ислямски калиграфски ръкописи и фрески. Тук се намира наметалото и меча на известния пророк Мухамед.

Капалъ Чарши - Истанбул

На пазар за летящо килимче?

Килими в изобилие и всичко друго, което може да си представите, може да бъде намерено на голямата истанбулска Капалъ чаршъ (Покритият пазар, Капалъ чарши или Капалъ чаршия). Този миниград се е разпрострял на шейсет и пет улици и над 200 декара и включва около 4000 магазина, кафененца и ресторанти – всичко това, заградено от стена, през която се влиза от някоя от единайсетте порти.

Първоначално построена от Мехмед Завоевателя през 50-те години на ХV в., тя е била основно преустройвана през годините вследствие на пожари, макар че нейният оригинален стил – сводести пасажи и облицовани с плочки фонтани – е бил запазен.

Капалъ Чарши (Kapaliçarsi) е един от най-големите и най-старите закрити пазари в света. Посещава се от доста хора - между 250 000 и 400 000 души дневно. Капалъ Чарши е известен с бижута, грънчарство, подправки и магазини за килими. Много от сергиите са групирани по типове стоки като например има специални места за кожени изделия или бижута. 

Поемете си дълбоко дъх и се гмурнете в лабиринта от заплетени странични улички, където търговци предлагат малки чаши чай на обърканите туристи, търсещи изплъзващата се изгодна сделка. От време на време и някой жител на града все още идва тук да си купи няколко метра плат или златна гривна за специален случай, и, както често се случва, страничните улички са най-автентични и напомнящи за старите времена.

Задължително е да се пазарите, тъй като първоначално предложената ви цена надвишава поне два пъти тази, на която трябва да сключите сделката.

Кула Галата - Истанбул

Кулата Галата (Galata Kulesi) или наричана още кулата на Христа представлява средновековна каменна кула в областта Галата. Тя е един от най – впечатляващите забележителности в Истанбул. Висока е 66,90 м. заедно с конусовидния цилиндър отгоре.

В миналото е била най-високата структура в града. Отгоре се открива невероятна гледка към Босфора и старата част на Истанбул. Кулата разполага с кафе и ресторант, където можете да се насладите на разкриващия се пейзаж. Има и нощен клуб.

Площад Таксим - Истанбул

Площадът Таксим (Taksim Meydani) е разположен в новата част на Истанбул. Той се смята за основна пазарна, туристическа точка, а също и за едно от сърцата на забалението в турския град. Известен е със своите магазини, ресторанти и хотели. На него е разположен и републиканския паметник Cumhuriyet An?t?, който е построен през 1928 г. - с него се отбелязва създаването на Турската република.

От площад Таксим започва прочутата пазарна улица Истиклял (Istiklal Caddesi), по която се движи историческият трамвай на Истанбул. 

Джамията Сюлейман - Истанбул

Джамията Сюлейман (Süleymaniye Camii) е османска имперска джамия, и се намира на втория хълм в Истанбул. Тя е втората по големина в града и е доста популярна. Построена е в периода 1550 – 1557г. Подобно на други имперски джамии, и джамията Сюлейман разполага с величествена градина. В четирите й краища има по едно минаре. Минаретата имат общо 10 галерии, което съответства на това, че Сюлейман I (Великолепни) е бил 10 – тия султан. Основният купол е висок 53м, и е широк 26,5м. В джамията има и два мавзолея  - на султан Сюлейман I  и на съпругата му Рокселана.

Дворец Долмабахче - Истанбул

Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe Sarayi) е разположен в европейската част на града. Построен е в периода 1843 – 1856 г. на площ от 45 000 кв. м по време на управлението на султана Абдул Меджид I.

Долмабахче е построен близо до мястото, където е бил разположен разрушеният дворец Бешикташ. Сумата за построяването му се равнява на 35 тона злато.

Дворецът е истинско произведение на изкуството. Архитектурата е смесица от барок, рококо, неокласика и традиционната османска архитектура. Тук се намира известното кристално стълбище. В Долмабахче се намира и най-големият в света кристален полилей. Той има 750 крушки, тежи 4,5 тона и е разположен в централната зала.

В двореца се намира и стаята, в която е прекарал последните часове от живота си Мустафа Кемал Ататюрк, а часовникът в стаята му е спрян в часа, в който той е починал. 

Мостът над Босфора - Истанбул

Мостът над Босфора (Bo?aziçi Köprüsü) или както го наричат Първия мост над Босфора, се разполага над протока и свързва двата континента – Европа и Азия. Мостът свързва кварталите Ортакьой (от Европа) и Бейлербей (от Азия).

Дължината на този висящ мост е 1510 м, а широчината му е 39 м.

Решението за построяването му се взема през 1967 г. от министър-председателя Аднан Мендерес. За инженерната част е наета британската фирма „Фрийман Фокс и партньори“ през 1968 г. Строежът му започва през 1970 и е завършен 1973 г.

Хиподрумът на Константинопол - Истанбул

Хиподрумът на Константинопол е представлявал кръгъл площад, който е бил спортен и социален център на столицата на Византийската империя. Днес от него са запазени едва няколко части. Те са оградени, а около тях е изграден паркът Султанахмет.

Освен два обелиска и серпентиновата колона е запазен и германски фонтан. Той е осмоъгълен с купол отгоре и е изпълнен в неокласически стил.

Разкопките там не са правени последователно и внимателно. Именно поради този факт през 1993 г. при разкопаване за направата на обществена тоалетна близо до Султанахмет или Синята Джамия са намерени още останки от хиподрума, които са разположени в различни музеи в Истанбул. Смята се, че части от него все още се намират под парка Султанахмет.

Вижте тук актулни оферти за екскурзии до Истанбул!

>
15 декември 2009 г.

Тагове

романтични места

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти