Начало / Статии / Статии - Куба

Хавана - град с неукротима жизненост и страст

Автор

/

Разходете се из улиците на Хавана почти по всяко време следобед или вечер и ще чуете звънки извивки на тромпет да се леят от баровете или прозорците на апартаментите. В Хавана има душевност, неукротима жизненост и страст.

Насочете се към крайбрежната улице Малесон, там, където вълните на Карибско море облизват дългата извивка на кея, и ще видите млади двойки да се поклащат под дрънкането на очукани китари. Край близкото пристанище, около паркираните американски лимузини от 50-те, запазени и грижливо поддържани, вече се събират групички хора, готвейки се да прекарат заедно вечерните часове.

В много отношения животът тук е спрял още от времето на комунистическата революция, довела Фидел Кастро на власт през 1959 г., и особено след разпадането на Съветския съюз през 1989–1991 г., което повлича след себе си оттегляне на съветското финансиране и инвестиции. В добавка Куба е изолирана както от търговското ембарго на САЩ, така и от самоналожените си ограничения.

И макар туристите да се тълпят тук, носейки тъй необходимите валутни приходи, Хавана си остава сякаш заседнала в друго измерение, с темпо и ритъм, които могат да ви се сторят също така приятно ретро, както и старите автомобили. Една щастлива последица от десетилетията на финансови ограничения е опазването на миналото.

Ла Хабана Виеха (Старата Хавана), включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, е най-пълно запазеният испански колониален град в Америка – а тъй като е основан през 1519 г., и един от най-старите. Древни наблюдателни кули, бойници, градски стени и крепости като оградената със защитен ров „Кастило де ла Реал Фуерса“, напомнят за постоянните заплахи от нападения по време на разцвета на богатите испански колонии.

Под тяхната закрила израстват величествени сгради:бароковата катедрала от 18-и век гледа към павиран площад, опасан от елегантни аркади, а дворците на губернатора и вицегубернатора излъчват достойнство и великолепие, неотстъпващи на който и да е паметник от същата епоха в някой испански град.

Много от колониалните къщи на стария град са превърнати в хотели, като при това грижливо е запазен автентичният им, исторически чар – с големи вентилатори за охлаждане на стаите, дълбоки веранди и вътрешни дворове с градини.

Някога подслонявали заможни собственици, много от къщите на Стара Хавана сега определено са в окаяно състояние, но в повяхналия им чар има и нотка романтика, както и надежда за възвръщане на старата слава веднага щом обстоятелствата го позволят. В страничните улички, редици от порутени жилищни сгради очакват своя ред за подобен род внимание. С олющената си боя, разкъртена мазилка и балкони, окичени с пране, те придават на града автентичната патина, която е част от неговия характер.

Историческият път на Куба повдига много наболели въпроси – за колониализма, за свободата и за човешките ценности. Но за да успеете да почувствате тяхната острота, трябва първо сами да се потопите в топлото, завладяващо и колоритно общество на Хавана и да я видите с очите си.

Любопитно: Когато САЩ въвеждат търговското си ембарго след революцията от 1959 г., вносът на коли е спрян. Кубинците полагат нежни грижи за своите возила от предреволюционните дни, поддържайки ги в движение с импровизации и подръчни средства. В резултат Куба има изключителна колекция от американски автомобили ветерани, все повече обект на гордост заради потенциалното покачване на пазарната им стойност.

Кога да отидете там: Април или началото на септември са за предпочитане. Сезонът на ураганите е най-заплашителен от средата на септември до края на октомври, а Коледа може да е доста влажна и студена.

На какво да обърнете внимание: Мохито – ромовата напитка, приготвяна със смачкани стръкчета прясна мента, лайм, сироп от захарна тръстика, сода и лед – е знаковият коктейл на Куба.

Полезни съвети: Не въвличайте местните хора в политически дискуси или критики по адрес на комунистическия режим – това може да донесе неприятности на вас или, още по-лошо, на тях.

Снимки: Stephen Colebourne

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Куба!

>
10 май 2023 г.

Тагове

архитектура

екзотика

мечтани туристически дестинации

Забележителности наоколо

Избрани оферти