Начало / Статии / Статии - САЩ

Флорида Кийс - любимият остров на Хемингуей

Автор

/

Флорида Кийс е вълшебно място за почивка – така пише не само в брошурите, така казват и повечето американци, когато чуят за тази туристическа дестинация. Флорида Кийс представлява една необикновена дъга от около 1000 коралови и варовикови островчета, разпръснати между Елиот Кий в националния парк „Бискейн“ на 40 км южно от Маями покрай южните брегове на Флорида до Драй Тортугас, на около 300 км по-нататък.

  

           Снимка: Еschipul   

Много от по-страничните островчета на архипелага, през които не минава Оувърсийз Хайуей, са необитаеми. Цели групи от тях днес са обединени в национален резерват. Понятието „кий“ идва от испанската дума кайо – малък остров. Пръв предявил претенции към владението на тези острови испанският мореплавател Понсе де Леон (1513 г.) и те останали испански до 1819 г. Като се започне от континентална Флорида и Кий Ларго и се стигне до главния град в района – Кий Уест, островчетата са свързани с магистралата Оувърсийз Хайуей (дълга 204 км) – последното и най-впечатляващо разклонение на американския главен път №1, започващ от щата Мейн и спускащ се надолу по Източното крайбрежие на САЩ.

Самото пътуване по тази магистрала с нейните 43 моста и любимия за фотографиране Севън Майл Бридж е достатъчно предизвикателство, за да дойдете тук. По пътя си ще минете през верига от курорти, хотели, къмпинги, кафенета и плажове, а отвсякъде – и отляво, и отдясно – ще бъдете обградени от сините води на морето, ширнали се под скупчени бели облаци. Флорида Кийс е място, привличащо като магнит любителите на гмуркането и риболова. Кий Ларго в северния край на архипелага се слави като „гмуркаческата столица на света“ със своите рифове и останки от потънали кораби.

Щатският природен парк „Джон Пенкамп Корал Риф“ има площ от 240 кв. км. Тук може да се види цял един вълшебен подводен свят – и то не само от леководолазите и гмуркачите, а и от хората, които не могат да плуват, качени в специалните корабчета с прозрачни дъна. Групата островчета, известни като Исламорада, са известно място за спортен риболов. Спортният риболов е една от големите атракции тук, особено на островите Исламорада, известни с красивите си изгреви. Специалните лодки имат издигнати платформи за навигация в плитки води. Риболовците излизат в открито море да ловят син марлин, истиофорус, акули, риба тон, махи махи и морска щука. Риба се лови и от брега, както и в мангровите блата, от кейовете и от мостовете.

          Снимка: Stig Nygaard

В края на магистралата се намира най-големият град на архипелага – Кий Уест (с население 25 000 души). Мястото е прохладно, забавно и разпускащо като всеки пограничен форпост. Старият град има къщи с дървена облицовка, но и изискани викториански сгради с пищна архитектурна украса, напомнящи за времето през ХIХ в., когато този град е бил най-големият в цяла Флорида. Друга гордост на Кий Уест е фактът, че Хемингуей е живял тук в продължение на цяло десетилетие. В хубавата къща на Саймънтън Стрийт (превърната сега в музей) той написал едни от най-хубавите си работи, в това число и „Сбогом на оръжията“. Когато не пишел, той прекарвал доста часове в Слопи Джоус Бар, все още запазил магнетичното си въздействие на главната градска улица Дювал Стрийт. Хемингуей седял една вечер именно в този бар след успешен риболов през деня, когато тук влязла Марта Гелхорн – една от големите любови в живота на писателя и вечен негов съперник в попрището на военния репортер.

Кий Уест се развива и като център за спасяване на останките от потъналите в околните опасни води кораби. Развива се и като търговски пункт по пътя между Ню Орлианс, Куба (отстояща на 145 км в южна посока) и Бахамските острови (на 220 км на изток). През 1912 г. тук бил извършен истински подвиг в железопътното строителство, като целият архипелаг до Кий Уест бил свързан с материка посредством жп линия, която обаче била унищожена от ураган в Деня на труда през 1935 г. Тази природна стихия била една от най-свирепите в историята на САЩ. По-късно щатът Флорида изкупил остатъците от съоръжението и ги използвал при строителството на Оувърсийз Хайуей.

Останки от жп линията обаче могат да бъдат видени на много места по трасето, като излъчват усещане за минало величие, подобно на руините от древногръцки храм или римски акведукт. В района на архипелага е извършен още един строителен подвиг. В самия му край, на необитаемия остров Драй Тортугас, се издига най-голямата в Америка постройка от тухли – масивният шестоъгълен Форт Джеферсън. Строителството му започва през 1846 г. и продължава до 30-те години на ХХ в., а днес обектът се намира сред един от най-трудно достъпните национални паркове на страната. И въпреки това, средно 80 000 души годишно пътуват с корабче или с хидроплан до това отдалечено място, за да му се насладят.

Кога да отидете там: Разгарът на сезона е от средата на декември до след Великден. Обърнете внимание, че в периода от юни до ноември по всяко време могат да минат урагани.

На какво да обърнете внимание: На местния ендемичен вид елен с миниатюрни размери, който живее в защитения природен резерват „Нешънъл Кий Дийр Рефюдж“ на Биг Пайн Кий и По Нейм Кий.

Полезни съвети: През разгара на сезона трябва да си запазите предварително място за настаняване – особено за петъците и съботите, ако искате да останете в Кий Уест.

Полезни факти за Флорида Кийс:

Координати: 24° 40' с.ш./81° 32' з.д.
Площ: 356 кв. км
Статут: острови към щата Флорида, САЩ
Население: 80 000 души
Главен град: Кий Уест
Официален език: английски
Парична единица: американски долар

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
16 май 2013 г.

Тагове

културен туризъм

летен туризъм

палма

плажове

приказните острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти