Начало / Статии / Статии - Куба

Митове за круизите, в които всички вярват (а не трябва)

Автор

/

...или поне всички, които не са ходили на круиз. Прочетете няколко широко разпространени мита относно круизните пътувания и вижте дали и вие не вярвате в тях.

Круизите са за мързеливи хора. Много хора си представят, че пътуването на круиз включва безкрайно висене на парапета на палубата и придвижване по маршрута каюта-ресторант-палуба-каюта в продължение на седмици. Това е далеч от истината. Някои кораби имат няколкоетажни водни пързалки на борда, симулатори за летене и дори влакчета на ужасите. С други думи, ще мързелувате само ако искате да мързелувате.

Стават само за морски дестинации. Истината е, че най-добрият начин да видите и почувствате атмосферата на някои от най-величествените реки в света като Амазон, Нил, Меконг, е на речен круиз. Ако не ви се ходи толкова далече, може да се запишете за круиз по Сена (Париж и нататък), по Доуро (Португалия, безкрайни лозя...) или защо не по Дунав.

Ще ми стане лошо. Логиката „щом на малка лодка така се усеща вълнението, какво ли ще е на голям кораб?!“ съвсем не е вярна. Круизните кораби не само са тежки, но имат и специални стабилизатори. Единственият вариант да усетите клатене, е ако има буря. А дори и да ви стане зле, на борда има купища лекарства, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре за нула време. Според едно проучване, едва 0,013% от всички 11 милиона американци, които пътуват на круизни кораби годишно, страдат от морска болест.

Няма да имам и секунда, в която да остана сам. Макар на кораба с вас да пътуват хиляди други хора, след първия ден на еуфория всеки влиза в собствен ритъм – някои спят до късно, други прекарват цялото си време в спа центъра, трети се включват във всички организирани събития. Новите кораби имат и много по-добре организирани зони, където традиционно се събират много хора, като бюфета и басейна.

Храната е еднообразна и не е прясна. Истината е, че круизните кораби спират на пристанищата не само за да се разходите из нови градове, а и за да заредят свежи хранителни продукти. На много места храната наистина е доста предсказуема (на ниво класен хотелски ресторант), но някои кораби имат тематични менюта с местни специалитети според региона, който пътувате.

Антарктида все ще си е там. Антарктида е една от най-необикновените възможности за круиз, която обаче заслужава място по-напред в списъка с мечтаните ви дестинации заради бързото топене на ледовете в полярните зони на Земята. Както наскоро отбелязаха от НАСА, ледената зона „е преминала точката, отвъд която няма връщане назад“.

Това е за хора с много отпуска. Повечето круизи са с между 7 и 12 нощувки (има и околосветски круизни пътешествия, които продължават по 6-9 месеца!). Има обаче и програми с по 4-5 нощувки, които са подходящи за хора с по-малко свободно време.

Много е скъпо. На пръв поглед круизите изглеждат скъпи, но ако се замислите, цената включва нощувки, три хранения на ден, леки междинни закуски, анимация (кино, представления, кабаре), а някои оферти включват и трансферите + полетите (но не всички, четете внимателно). Има и промоции. Пролетно и есенно време големите круизни компании обикновено местят корабите си от една зона в друга, например от Рио де Жанейро във Венеция (заради смяната на сезоните). По време на тези еднопосочни пътувания можете да се сдобиете с билет, който е с няколкостотин до няколко хиляди евро по-евтин от стандартен круизен маршрут с такава дължина.

Ще видя само стандартни забележителности. Само ако искате да е така. Круизите по Средиземномоерието, Карибите или Северно море са класика, но има и много нестандартни маршрути, които ще ви отведат до Арабско море или до руската област Карелия.

Ще напълнея от толкова ядене. Преди акцентът на круизите може и да е бил върху дългите маси, огъващи се от храна, но в наши дни фокусът е много повече върху здравословния начин на живот. На повечето кораби можете да тренирате във фитнес залата, да практикувате йога, пилатес, аеробика, катерене и др.

***

И след всичко това, време ли е за първия ви круиз?

Да, искам да разгледам идеи за круиз!

>
02 юни 2017 г.

Тагове

круизи

любопитно

плаване

Забележителности наоколо

Избрани оферти