Начало / Статии / Статии - САЩ

Кий Уест - чарът и цветът на най-крайния американски курорт

Автор

/

Закачен в края на една 182-километрова крайокеанска магистрала с 42 моста, която свързва 51 от  822-те коралови рифа на Флорида (Флорида Кийс) с континенталната суша, Кий Уест е отлично афиширан като най-южната точка на континенталните Съединени щати и се радва на своята репутация на ексцентричен, чалнат, босоног и безгрижен бохемски островен град. Той е тропическа смесица от карибска, латиноамериканска и щатска култура, населяван от местни (известни като „Кончиз“, Раковините), писатели, художници, пенсионери и една голяма гей общност, всички живеещи във възстановени викториански домове с бахамско влияние в пастелни цветове или в чудати, рамкирани в бяло „Конч“ къщи.

Куй Уест - САЩ


Мнозина отбягват колите и предпочитат велосипеди или да ходят пеша, тъй като островът е плоска коралова скала и малък, лесен за ориентиране при всякакъв начин на придвижване. Почти всекидневно (поне в силния сезон) населението на острова се увеличава с пасажерите на някой круизен кораб, които слизат с хиляди в търсене на задължителното питие в легендарния „Слопи Джо“ върху дългата една миля улица „Дювал“, която започва в Атлантическия океан и завършва
в Мексиканския залив. Тези, които избягат от кавалкадата туристически магазини за евтини бижута и дрънкулки по улица „Дювал“, могат да открият един по-исторически Кий Уест в дома на Хемингуей, където в някой спокоен момент все още може да усетите аурата на писателя нобелист, който идва в Кий Уест през 30-те години, покорен от неговия чар и прекарва следващото десетилетие в писане, пиене и ходене на риба – всичко в големи количества.

Папа помага за отбелязването на острова върху картата като типичен увеселителен град, където коктейлът „Маргарита“ е националното питие и нагласата е „всичко минава и заминава“. Потопете се в атмосферата край масите за пикник на открито в Шунър Уорф по време на часа за един коктейл по залез, когато редовни посетители, както местни, така и туристи, съзерцават прекрасното небе, един уникален отрязък от Кий Уест, обагрен с цвета на корала. Тези, които искат малко езическо оживление по залез, могат да се отправят към Малори Скуеър, където ритуалът на любуване на залеза е подсилен с жонгльори, гълтачи на огън и улични музиканти.

За един оазис на вежливите обноски в края на един смахнат ден резервирайте стая в хотел „Гардънс“, наречен така заради страстта на бившата собственичка Пеги Милс, която от 1930 г. до смъртта си през 1979 г. избира живата градина като форма на изкуство и като неин частен рай и дело на живота. Ако не заради лъкатушещите пътеки от вековни тухли от Куба и Централна Америка (някога използвани като баласт за галеоните), човек може да се изгуби в извънземната красота на бугенвилиите, орхидеите и папратите, цъфтящи под зеления балдахин на дървета с твърда дървесина и палми. Обновената двуетажна главна сграда в плантационен стил (бившият дом на първоначалния собственик, датиращ от 1870 г.), както и две стилизирани по подобен начин нови сгради, са скрити зад дебели стени в сърцето на историческия район на Стария град в Кий Уест.

Макар салсата и регето от баровете по улица „Дювал“ да се леят само на няколко крачки от входните врати, единствената музика вътре е ритмичното плискане на фонтаните, ленивото бръмчене на таванния вентилатор и песента на птичките. Това е музиката, на която ще се наслаждавате на закуска на открито, върху тухлената веранда, където поничките с лимети почти затъмняват всичко останало.


Къде: Кий Уест (Key West): 250 км югозападно от Маями, САЩ
Най-добро време: ноември-Великден. „Фентъзи Фест“ е 10 дни маскарад и панаири в края на октомври, с връхна точка Големия парад в крайната събота.

Виж актуалните оферти за пътуване в САЩ!

Виж още:

Екскурзия в Канада

Почивка - Кариби

Екскурзия в Мексико
 

>
12 октомври 2010 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти