Начало / Статии / Статии - Куба

Хавана и голата жена с вилица, която язди петел

Автор

/

Хавана, столицата на Куба, има много статуи, но нито една не може да се мери по чудатост с тази.

Ако сте били в Хавана, едва ли сте пропуснали сякаш създадената за снимки Пласа Виеха (Стария площад). А ако сте били на Пласа Виеха, едва ли сте пропуснали да забележите една странна до нелепост статуя в единия й край - гола жена с огромна вилица в ръка и лудост в погледа язди гигантски петел с не по-малко лудост в погледа. За да е още по-невероятно, жената всъщност не е съвсем гола, а носи затворени обувки.

Бронзовата статуя е една от мистериите на кубинската столица и въпреки че би било логично зад нея да стои някоя легенда или поне детска приказка, оказва се, че историята и смисълът й остават забулени в неизвестност.

Статуята се появява на централния площад в Хавана през 2012 г., когато скулпторът Роберто Фабело печели с нея национален арт конкурс в Куба. Статуята е дарена на кубинската столица от Фабело и е поставена без обяснения и тълкуване от автора. Но нещо толкова чудато не може да остане незабелязано и провокира многобройни интерпретации от местните хора и екскурзоводите. Според някои петелът е символ на мъжествеността и статуята е една метафора на иначе цинична сцена. Други твърдят, че голата жена символизира проститутките в Куба, които си изкарват прехраната (в ролите: вилицата и петела) с телата си.

Името на творбата е “Фантастично пътешествие”, заради което пък някои твърдят, че смисълът й би могъл да бъде доста по-широк - например гола жена, която отива на официална нудистка вечеря. Авторът, известен в Куба и в чужбина, явно има афинитет към комбинацията от жени и петли - разгледайте произведенията му в интернет и ще се убедите сами.

Статуята е магнит за туристите, които идват на Стария площад. И докато сме на темата за площада, любопитно е да знаете, че когато е построен преди близо 500 години, се е казвал Новият площад. На него в миналото са се провеждали борби с бикове, процесии, фиести, както и разбира се, екзекуции. Богатите са наблюдавали всички тези зрелища от прозорците и балконите на къщите си, които поръбвали площадното пространство. Ако в тези къщи днес живееха богаташи, те щяха да наблюдават само две неща” туристи и голата жена с вилица, която язди петел.

Ако пътуването до Хавана все още ви предстои, вече знаете кое е едно от най-странните неща, които ще откриете в столицата на Куба.

А най-добрите оферти за пътуване до Куба са тук!

>
30 август 2019 г.

Тагове

любопитно

статуи

забавни истории

Забележителности наоколо

Избрани оферти