Начало / Статии / Статии - САЩ

Вила Биская - величествена зимна резиденция в италиански стил

Автор

/

Понякога наричана „Хърстовият замък на Изтока“, построената в италиански ренесансов стил вила „Биская“ (Villa Vizcaya) е завършена през 1916г. като екстравагантна зимна резиденция на чикагския индустриалец Джеймс Дийринг, известен с дълбоките си джобове и изострената европейска чувствителност.

Вила Биская, Маями, Флорида, САЩ

Хиляди занаятчии се трудят пет години, за да създадат имението и неговите световноизвестни градини с изглед към залива на тогава неразвития Маями (чието население по това време е под 10 000 души), вмъквайки една богата колекция от старинни порти, врати, облицовки, тавани, камини и произведения на приложното изкуство, докарани тук от Европа от собственика и неговите архитекти.

Запленеността на Дийринг от изкуството и архитектурата между ХV и ХVІІІ в. е очевидна във всеки детайл на разкошната резиденция, от чиито 70 стаи 42 са отворени за публиката. Сградата е забележителен хвалебствен химн на архитектурата на късния Ренесанс, достатъчно автентична, за да убеди посетителите, че е била тук, до Бискайския залив, от 400 години.

От сегашните 72 декара на „Биская“ (останали от първоначалните 720), 40 са отделени за строго симетрични градини, планирани от обучаван във Флоренция ландшафтен архитект. Направени са съответните адаптации към ярката светлина и субтропичния климат на Южна Флорида, но каменните фонтани, пещери, статуи и растителност все още извикват спомена за средиземноморско величие на отминали векове и го превръщат в любимо място за сватбени снимки. Чайната край водата, с нейния малък тесен мост за пешеходци, е традиционно място за отправяне на предложения за брак.

Къде: Маями, Флорида, САЩ
Най-добро време: юни-септември за цъфтящи растения.

>
19 юли 2011 г.

Тагове

лукс

романтични места

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти