Начало / Статии / Статии - Шотландия

Хотел „Еърдс“ - гостоприемство сред красотата на планините

Автор

/

Шотландия не е била обединена с Англия до 1707 г. и до днес с гордост продължава да отстоява своя индивидуалистичен характер.

Хотел


Горе-долу по това време тази огромна странноприемница с бяла хоросанова замазка, разположена върху ажурната брегова линия на Аргайл, започва за първи път да приема пасажери от ферибота по техния път към остров Лизмор и други, осигурявайки им пастърма от агнешки дреболии, уиски и топлината на огъня.

Бързо превъртаме лентата до днешното изтънчено гостолюбие на любезния стопанин на „Еърдс“ Ерик Алън, понякога заварван в строго официално планинско вечерно облекло, който гарантира един превъзходен престой в тази странноприемница, семейно владяна и управлявана.

„Еърдс“ събира безброй похвали заради своето местоположение до дивно хубавото езеро Лох Линхе, както и заради обслужването, мебелировката и особено заради кухнята и богатата изба, чието меню от вина е дълго петдесет страници. Впечатляващата селекция от шотландски сингъл малцови и смесени уискита също заслужава споменаване.

Съпругата на Ерик, Бети, е един от най-известните главни готвачи в Шотландия, а тя е обучила и своя талантлив син Греъм. „Еърдс“ би могъл да бъде известен само като първокласно светилище на хубавата храна, ако не беше и изобилието от еднодневни екскурзии, които тази област на Северен Хайландс предлага.

Градът със замък Инвъреъри (древната столица на Аргайл) е един от най-красивите в Шотландия и двойно по-привлекателен с близките 360-декарови тучни градини „Креъри“ в добавка. Това е също областта за най-добрия обяд в Шотландия: спрете в „Лох Файн Ойстър Бар“ (Клахан Фарм в Кеърндоу), чиито прочути първокласни стриди са толкова пресни, че никога не са познали лед.

Но си запазете място за вечеря – винаги в 20,00 ч.,– събитието на отминаващия ден в „Еърдс“.

Къде: 43 км южно от Форт Уилям, 161 км северно от Глазгоу, 201 км северозападно от Единбург.
Най-добро време: пролет и късна есен.

>
01 декември 2010 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти