Начало / Статии / Статии - Шотландия

Лох Нес - домът на шотландския талисман

Автор

/

Езерото Лох Нес - Шотландия

Независимо дали вярвате в чудовището от Лох Нес , или не, гледката на красивото, издълбано от ледник езеро Лох Нес (Loch Ness) и развалините на рухналия замък Уркухарт на върха на неговия собствен нос, не са за изпускане. Както се твърди, за първи съзряно през 565 г. от свети Колумба, Nessitera rhombopteryx, повече известно като Неси, е завладяло въображението на света и си остава главната примамка за посещаване на северната планинска част на Шотландия, красив живописен регион, който без усилия отстоява себе си и в категорията на обекти без чудовища.

В дългото повече от 38 км езеро с дълбочина 230 м Неси рядко се появява и местните жители не са особено запалени по идеята да я проследят към дълбините – една древна легенда предсказва насилствен край на региона, ако чудовището някога бъде уловено. Усъвършенствани технологии за подводно наблюдение и оборудвани с хидролокатори  миниподводници продължават въпреки това своето търсене, подстрекавани от уж очевидци, като тези през 1961 г., когато трийсет посетители заявиха, че са видели чудовището точно преди една експлозия да потопи техния съд и през 1973 г., когато местен монах твърди, че също го е видял.

Стародавната любов на шотландците към уискито също се споменава като улесняваща виждането на чудовището. За множеството хора, които не са виждали животното с дълга шия или не са обзети от манията по чудовища, Лох Нес може да се окаже неотговарящо на очакванията. Но не и ако поемете по не толкова натоварения път покрай източния бряг на езерото, разгледате впечатляващите водопади Фойерс или спокойните тесни долчинки, западно от туристическия център „Лох Нес“ в  Драмнадрохит, и – това е ключът – отседнете в най-изящния хотел-ресторант в тази част на Шотландия. Гостите в красивия хотел от ХVІІІ в. „Дънейн Парк“ започват деня си с една изключителна шотландска закуска, просто прелюдия към паметната местна храна, която прави вечерите тук връхна точка на пребиваването в Хайландс.

Изложба за чудовището от Лох Нес: Драмнадрохит, 21 км от Инвърнес по северния бряг на Лох Нес, 275 км северно от Единбург.
Най-добро време: Хайландските игри в Инвърнес през края на юли.

Виж актуалните оферти за пътуване в Шотландия!

Виж още:

Екскурзия в Лондон

Екскурзия в Ирландия

Екскурзия в Уелс

>
27 юли 2010 г.

Тагове

езера

любопитно

мистерии

Забележителности наоколо

Избрани оферти