Начало / Статии / Статии - Шотландия

Тросахс - там, където равнината среща планината

Автор

/

Покритите с пирей хълмове на Тросахс и неговия център, Лох Ломонд, най-големите и най-прочутите шотландски фиордоподобни езера, омайват пътешествениците, откакто романите на сър Уолтър Скот за първи път популяризират областта в началото на ХІХ в. Тук равнината (Лоутелеландс) среща планината (Хайландс) на Севера и Запада в една област, богата на история благодарение на Роб Рой (Червения Робърт), един реален хайландър от ХVІІІ в., търговец на добитък и разбойник, който става шотландски народен герой, сроден на английския Робин Худ.

Тросахс, Уест Хайландс, Шотландия

В добавка тук е замъкът Стърлинг, най-значимата крепост на страната – който е държал Стърлинг, той е управлявал шотландския народ. Датиращ от Средновековието и втори само след Единбургския замък по величественост, той е бил резиденцията на Мери, Кралица на шотландците, в качеството й на непълнолетен монарх.

Току на север от Глазгоу, Тросахс обвива посетителите във вида девствена природа, обикновено свързвана с далечния север на Хайландс. „Хубавите, хубавите брегове“ на Лох Ломонд (в което са пръснати трийсет и няколко миниатюрни островчета) са наистина хубави, но сър Уолтър Скот е обичал също пресноводната красота на Лох Катри, където той пише своята наративна поема „Дамата от езерото“ през 1810 г.

Днес един малък викториански параход, „Сър Уолтър Скот“, пори спокойнитге води, които отразяват гористите върхове и брегове.

Къде: Калъндър, (37 км североизточно от Глазгоу), Уест Хайландс, Шотландия
Най-добро време: май-септември.

>
07 септември 2011 г.

Тагове

езера

замъкът Стърлинг

замъци

любопитно

острови

планини

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти