Начало / Статии / Статии - Румъния

Топ 10 замъци с приказна история

Автор

/

Да посетиш замък си е пътуване назад във времето, откъдето и да го погледнеш. Предлагаме ви 10 замъка, които запленяват със своята история.

Добрата новина за всички, чиято детска мечта е свързана с принцове и принцеси, е, че освен да ги посетите, можете да отседнете в тях и да прекарате няколко дни в кралски разкош.

Маршрутът на замъците - шотландската долина на Лоара

Над 600 замъка са разпръснати из Шотландия, с най-висока концентрация в скалистата област Грампиан Хайландс, наречена така заради хълмистата верига, която я разполовява. Много от тези замъци са поразителни развалини, като например Слейнс, за който казват, че е вдъхновил Брам Стокър да напише Дракула, както и Дънотар, където Дзефирели снима филма си Хамлет.

Марвао в Португалия - средновековен замък и уютна странноприемница

Деветстотин метра под изградения върху хълм град Марвао се простира Алентежу, централната област на Португалия. Наблъскан сред крепостни валове от ХІІІ в., Марвао е един от най-очарователните градове замъци в страната, с население точно 300 души. Той е достатъчно интимен, за да почувствате бързо неговия силен средновековен характер и чара на старинния малък град.

Виж тук актуални оферти за пътуване в Португалия.

Крак де Шевалие в Сирия - замък, устоял на яростните атаки на времето

През 1909 г., преди са стане Лорънс Арабски, двайсетгодишният Т. Е. Лорънс описва Крак де Шевалие като „най-хубавия замък в света. Несъмнено най-живописният от всички, които съм виждал – абсолютно изумителен“. Извисяващ се самотен като огромен боен кораб върху една непревземаема издатина над необятна равнина, той остава и днес най-величественият и един от най-добре запазените средновековни замъци в света.

Замъкът Кайрнарвон в Уелс - английски икони от едно укрепено минало

Казват, че няма друга страна в света с толкова много замъци на квадратен километър колкото Уелс. От римските гарнизони и норманските укрепления до саксонските фортове историята на Уелс е написана с камък.Посетителите никога не трябва дълго да търсят следващата полуразрушена руина или заплашителна средновековна грамада – Уелс има към 300 замъка за разглеждане. Замъкът зове!

Замъкът Ашфорд - регистрирайте се като гост на фамилията Гинес

Кой е най-хубавият от всички замъци-хотели? „Хотел“ звучи донякъде подценяващо, когато се отнася за замъка Ашфорд, впечатляващ полет на фантазията, отразен във водите на Лох Кориб, второто по големина езеро в Ирландия. Датиращ от ХІІІ в. и служещ като частна резиденция на пивоварната фамилия Гинес в продължение на почти 100 години, световноизвестният замък Ашфорд уверено заема своето място в листата на най-отбраните ирландски мечтани хотели.

Адеър Манър - един замък-хотел в най-хубавото ирландско селище

„Адеър Манър“ е поразително готическо грамадно здание – с 52 комина, 365 прозореца с оловно стъкло и кулички навсякъде, той изглежда във всяко отношение като сцената на действието в Баскервилското куче. Бивш дом и седалище на графовете Дънрейвън, той е 3360-декарово величествено убежище за гости, на които им е приятно да бъдат глезени тъй, сякаш са потомци на кралски род.

Виж тук актуални оферти за пътуване в Ирландия.

Замъкът Лийдс - величествен архитектурен комплекс от Средновековието

Сякаш езерна русалка, замъкът Лийдс изглежда като мираж, неговият бледожълтеникав камък и назъбени кули се отразяват във водите, които го заобикалят. Някога описан от лорд Конуей като най-възхитителният замък в света, той е исторически забележителен, както и с впечатляващ вид, едно пътешествие през вековете, което започва от неговото най-ранно изграждане през ХІІ в.

Виж тук актуални оферти за пътуване във Великобритания.

Кронборг в Дания - замъкът на Хамлет

Истинското име на замъка Елсинор е Кронборг и той е бил построен векове след времената на датския принц, който Шекспир използва като прототип на своя изтерзан, мрачен Хамлет. Но едва ли може да се намери по-добра сцена за мрачната трагедия на Шекспир от тази укрепена нордическа икона с тайни проходи, с нейния подобаващо мрачен подземен затвор и стърчащи над  назъбените парапети на кулите оръдия.

Виж тук актуални оферти за пътуване в Дания.

Замъкът на граф Дракула в Румъния

Замъкът Бран е известен с граф Дракула – тираничния вампир, който живял в него. Едноименният герой на Брам Стокър донася голяма известност на реалната личност принц Влад Тепес. Днес замъкът е превърнат в музей, в който може да се видят всякакви експонати, свързани с румънската култура. Цялото това наследство е останало от румънската кралица Мария.

Виж тук актуални оферти за пътуване в Румъния.

Дюрнщайн в Австрия - там, където се срещат природата, виното и историята

Слънчевата долина Вахау и хубавият, макар в действителност да не е син Дунав, който тече през областта, правят това място една от най-плодородните и живописни винарски области на Австрия. Укрепени абатства и замъци увенчават вълнообразно хълмистата долина, върху която стръмно терасирани лозя се редуват с гористи склонове и овощни градини с кайсиеви дръвчета, цъфтящи в късна пролет.

Виж тук актуални оферти за пътуване в Австрия.

>
21 март 2024 г.

Тагове

живописни пътешествия

замъци

идеи за уикенд

Класации

лукс

романтика

сватба

Забележителности наоколо

Избрани оферти