Начало / Статии / Статии - Шотландия

Световноизвестни маршрути - Част 1

Автор

/

Маршрутът не се изчерпва само с изминаването на разстоянието от точка А до точка Б. Идеята на пътуването и неговата тематичност - това са опорните точки на един маршрут. Векове наред групи хора, обединени от страстта си към пътуването, са начертали алтернативни географски карти от маршрути на различни теми, като ние ви представяме едни от най-известните в нашата класация - Част 1. Разгледайте и продължението в Част 2.

Маршрутът на шотландското уиски

Точно както истинското шампанско може да дойде само от района на Шампан във Франция, така трябва да отидете до Шотландия, за да откриете автентично шотландско уиски върху неговата родна земя. Страната се хвали с повече от една „Пътека на уискито“ и немалък брой дестилерии в южната част на Шотландия са разположени на достъпни разстояния за еднодневно пътуване югозападно от Единбург. Обозначен с пътни знаци маршрут през живописните източни (Грампиански) Хайландс – столицата на производството на уиски в западния свят – води пътешественика до някои от най-паметните кътчета, в които да открие „мистерията на малца“. След няколко мънички глътки от тази вода на живота, тръгналите по маршрута на уискито могат да почувстват, че разликата между един кехлибарен еликсир на щастието и следващия леко се замъглява.

Маршрутът на замъците - шотландската долина на Лоара

Над 600 замъка са разпръснати из Шотландия, с най-висока концентрация в скалистата област Грампиан Хайландс, наречена така заради хълмистата верига, която я разполовява. Много от тези замъци са поразителни развалини, като например Слейнс, за който казват, че е вдъхновил Брам Стокър да напише Дракула, както и Дънотар, където Дзефирели снима филма си Хамлет. Една верига от единадесет замъка из областта Грампиан, свързани със синьобели пътеуказатели, образува Маршрута на замъците (Castle Trail), исторически паметници, собственост на Националния фонд за Шотландия (нощувки могат да бъдат уредени в частните замъци-хотели в областта).

Планинският път Гросглокнер - разходка с кола сред най-големи алпийски красоти

Полюбувайте се на алпийската красота в най-чистия й вид и предприемете разходка с кола по величествения път Гросглокнер, която ще ви накара да стискате пръсти до бяло и ще секне дъха ви. Наречен по името на най-високия връх в страната и прекосяващ някои от най-живописните области на Австрия, пътят е бил важен търговски маршрут между Германия и Италия през Средновековието. Фантастичният планински път Гросглокнер (сега също магистрала 107) е построен между 1930 и 1935 г. 75-километровата ивица от Брук до Хайлигенблут е най-приковаваща погледа – най-хубавите места са две внушителни тераси, от които се откриват панорамни изгледи – Еделвайс Шпице (2591 м) и Франц Йосиф Хое (2377 м). Тръгнете по фантастичния 10-километров участък, наречен „Пътят на ледниците“ и ще преживеете незабравимо пътешествие.

Най-старият европейски туристически маршрут - Пътят на свети Яков

Тръгнете по стъпките на Сид, Луи VІІ и свети Франциск от Асизи по 1000-годишния Път на свети Яков (наричан също Пътят към Сантиаго). Заедно с Рим и Божи гроб, град Сантиаго де Компостела е едно от трите главни места за поклонение в християнския свят. От ІХ в. насам милиони хора се стичат от цяла Европа и Британските острови към катедралата, в която са реликвите на Сант Иаго (апостол св. Яков) – братовчед на Иисус  и Сантиаго Матаморос (Мавроубиец). Както и при техните средновековни предшественици, мотивите на тръгващите по „маршрута на опрощението“ днес могат да бъдат духовни или не, но всички казват, че това е пътешествие, което им оставя спомени за цял живот.

Маршрутът на свободата - патриотична разходка през най-историческия американски град

Бостън е компактен, лесен за ориентиране и пропит с история, което го прави един от най-хубавите и най-интересните за пешеходни разходки градове в Америка. До всяко място се стига лесно, ако тръгнете на пешеходна обиколка по петкилометровия Маршрут на свободата. Започнете в градската градина „Бостън Комън“, след това един маркиран, с червени ивици път към осемнайсетте забележителности от епохата на революционните войни, включително църкви, гробища, паметници, правителствени сгради и корабът „Конститюшън“, известен също като „Олд Айрънсайдс“.По маршрута ще стигнете и до Олд Стейт Хаус, най-старата обществена сграда (1713 г.) в Бостън и щабквартира на британското управление в колониите.

 Живописната железопътна линия „Къмбрес енд Толтек“

Връщане към миналото на мрежата от влакове, която в края на ХІХ в. превозва злато, сребро, въглища и дървен материал през южните части на Скалистите планини, обновената „Къмбрис енд Толтек“ днес има отличието да бъде северноамериканската най-дълга, най-висока и вероятно най-тясна парна железница. Потраквайки по 103-километровия маршрут между Чама, щата Ню Мексико, и Антонио, щата Колорадо, САЩ, „Къмбрис енд Толтек“ пресича границата между Ню Мексико и Колорадо единайсет пъти дневно, преминавайки край непрестанно изменящи се гледки – стържещи небето върхове, златни склонове, високи долини, издълбани от древни ледници и белоглави орли, реещи се величествено над главите.

Чинкуе Тере – пет селца между небето и морето

Разходката по старата магарешка пътека в Чинкуе Тере ще ви отведе през пет села, които подобно на бисери в огърлица са нанизани по продължение на Лигурския бряг в Северозападна Италия. Днес Чинкуе Тере е резерват и в селата няма да видите автомобили, а спретнати малки пристанища с разноцветни лодки на местните рибари. Склоновете между селата пък са прилежно терасирани и засадени с маслинови, лимонови дръвчета и с лозя. Точно през тях минава панорамната пътека, като целият маршрут може да бъде изминат за ден пеша. Изберете откъде да тръгнете – Риомаджоре или Монтеросо ал маре. Риомаджоре е най-южната точка, оттам тръгва Пътеката на любовта, която според мнозина е най-романтичната.

>
27 май 2013 г.

Тагове

катедрали

Класации

кулинарен туризъм

културен туризъм

маршрути

пътешествия с влак

Забележителности наоколо

Избрани оферти