Начало / Статии / Статии - Шотландия

Маршрутът на Макинтош - майстор на модерния дизайн

Автор

/


Най-големият архитект-дизайнер на Глазгоу, Чарлс Рени Макинтош (1868–1928), има заслугата вторият по големина шотландски град да придобие репутацията на творческо средище, но името му беше относително неизвестно до 1996 г., когато неговият Дом за любителя на изкуството – проектиран за един конкурс през 1901 г. – най-накрая беше построен в Белахаустън Парк, югозападно от града.

Маршрутът на Макинтош, Глазгоу, Шотландия

Неговият безспорен шедьовър, Училището по изкуства в Глазгоу, е станал място за поклонение; когато е завършен през 1899 г., той е приветстван като най- изящният образец на модернизма в Европа. Неговите ресторанти и чайни из града са също прочути; посетете „Уилоу Тийрумс“, единствения все още запазен образец.

Макинтош в крайна сметка става известен повече със своя дизайн на мебели, отколкото с архитектурата си – някои от мебелите в „Уилоу“ може би са копия, но атмосферата е автентична: поискайте място в Салон дьо лукс, една фантазия в стил ар нуво. Разглеждането на неговите дизайнерски творения в тяхната оригинална среда помага на почитателите на Макинтош да разберат естетическия и социален контекст, в който се оформят идеите му.

Неговият неподражаем стил остава ярко присъстващ в целия град, от украсата по желязната врата на някой частен гараж до декоративни мотиви, използвани върху ресторантски менюта, и вездесъщата стилизирана роза, която е станала своего рода лого на Глазгоу.

Къде: Глазгоу, Шотландия
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Глазгоу!

Виж още:

Екскурзия в Единбург

Екскуризия в Лондон

Екскурзия в Дъблин

 

>
19 януари 2012 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти