Созопол

За града

Оферти

Статии

Созопол / Sozopol
Созопол (Sozopol) се намира в Югоизточна България. Градът е разположен на скалист полуостров в най-южната част на Бургаския залив. Созопол е най-старият град по българското черноморско крайбрежие. Селището е възникнало в края на IV-III хилядолетие пр. н.е. По късно през 610 г. пр. Хр. на мястото на днешен Созопол е основана елинска колония под името Аполония Понтика. През IV в. градът е известен под името Созополис и е под византийска власт. Днешният град е любима дестинация на българи и чужденци. Курортът предлага разнообразие от обекти за настаняване, ресторанти, дискотеки, както и отлични условия за практикуване на водни спортове. Ако искате да се позабавлявате направете една подводна разходка или разходка с кораб. В града можете да видите много археологически паметници: Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол, тракийски крепости в района на Бакърлъка, Тракийски надгробни могили, Крепостни стени; Музеи: Археологически музей, Къща-музей Александър Мутафов, Килийно училище с. Росен. Ежегодно в Созопол се провеждат празници на изкуствата Аполония. В близост до града се намират курортите: Дюни, Приморско, Китен и къмпинги: „Градина“, „Златна рибка“, „Каваци“, „Веселие“ и „Смокиня“. София - Созопол - 410 км. Пловдив - Созопол - 230 км. Варна - Созопол - 158 км. Бургас - Созопол - 41 км.

Транспорт

Созопол се намира на 421 км. от  София и на 31 км. южно от Бургас, в най-южната чст на Бургаския залив. До града се стига много лесно както с автомобил, така и с автобус.

От централна автогара София всеки ден  потеглят множество автобуси на различни  фирми по маршрута София-Созопол . В периода от 6.30 до 23.30 те са 17 на брой.

Локалният транспорт в Созопол пък  е уреден с мини влакчета, които обикалят градчето и околностите му.

Заведения

Малкото морско градче е пълно с традиционни  крайбрежни ресторантчета, малки частни заведения, както в старата, така и в новата му част.  На всяка крачка се сращат  множеството павилиони за продажба на риба, пицарии и закусвални, пръснати из  града и всички къмпинги.

Интересни заведения са “Вятърната мелница”, “Механа Созопол”, “Таверна Атина”, “Ксантана”, “Нептун”, “Рибарски кораб Дружба”, “Орфей”, “Олимп” и “Лилия”.  Някои от тях  са  построени върху къщи след обстойни археологически проучвания и реставрации. Подземията на   “Стената”, например,  били използвани за склад за зърно в древността, а от   “Кладенецът”,  където извира питейна вода,   в древността е бил   захранван водопроводът на града.

Цените на храната в ресторантите са високи, по-умерени обаче са в  къмпингите и крайбрежните ресторанти.

Има много магазини за продоволствия и хубави пазари. Туристите, любители на риба,  могат да пазаруват директно от  рибарите  на пристанището.

В Созопол има множество кафенета, бистра, дискотеки и казина, а на няколко места в града има и ротативки.

Забележителности

Град Созопол е едно  забележително място. Тук ухае на старинност и култура. В града могат да се видят сгради от различни епохи.

Археологическият музей и Картинната галерия са сред най-посещаваните места от туристите.  Инртересни за разглеждане са старинните църкви “Св. Зосим” и “Св. Богородица”.

Околностите на града не са по-малко интересни.  Над Созопол се намира връх  Бакърлъка, наблизо е и прочутият Змийски остров, а на 20 км на юг  туристите могат да се полюбуват на устието на река Ропотамо.

Археологическият музей в морския град се намира в сграда, предоставена от Светия Синод през 1961 година. Там се помещават   древни археологически експонати - находки от периода от 5 в. пр. Хр. до 17-ти век.  Могат да се видят и експонати на  християнското изкуство между 17-ти и 19-ти век.

Една от забележителностите  на Созопол е остров Свети Иван, който се намира на 910 м от града. Тук туристите могат да се насладят на прекрасна природа, да наблюдават различни видове защитени птици, както и архитектурни и исторически паметници на културата.

Храмът “Св. Богородица Калеоса” датира още от времето на приемането на християнската религия, а има и  построена втора църква “Св. Йоан Продром”. Манастир “Св. Иван предтеча и Кръстител”   пък е едно от книжовните средища по време на османското робство.

Архитектурният и археологически резерват Старинен Созопол е обявен за музей. Обликът на резервата оформят около 180 къщи от средата на 18-ти и началото на 19-ти век.

В района на Бакърлъка се намират тракийските крепости, които опасват  като дъга полетата и ниските хълмове около Созопол.  Те са изградени още през 13-12-ти в. пр. н.е.
По височините на Меден рид се намират тракийски надгробни могили - следи от погребални ритуали на траките.  Древни некрополи се намират  в античната Аполония Понтика, в местността “Харманите” и “Буджака”.

Средновековен Созопол е ограден с крепостна стена и кули, строени по времето на император Анастасий около 511 година.  От тези защитни съоръжения са запазени значителни фрагменти.

Църквата “Св. Богородица” датира от 15-ти век и е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е обявена за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО.  
Днес в града съществуват две действащи църкви - най-голямата - “Св. Георги”, която датира от 19-ти век и “Св. Зосим”, изградена през 1857 година.

Средновековните църкви в Созопол са разрушени от османските турци, а на тяхно място са издигнати малки параклиси - около 20 на брой.    
 

Събития

Във връзка с традиционните празници на изкуствата Аполония, в края на август и началото на септември  в град Созопол  се събира културният и интелектуален елит на България. Интересът към събитието е голям - идват хора от цялата страна

Със сигурност на туристите тук ще им хареса,  ако  са изкушени от театъра, кукленото изкуство, фотографията, изобразителното изкуство, поезията, класическата музика....

Всеки, който цени изкуството, може да намери по нещо  за себе си, както и да се потопи в магията на старинния амфитеатър.

Тълпи от хора стоят на опашки за билети, чийто цени не са много високи.
По време на празниците градчето е пренаселено, но  дава възможност за едно по-различно преживяване в края на лятото. 

Забележителности около Созопол

Избрани оферти