Начало / Статии / Статии - Сърбия

Калемегдан - любимо място в Белград

Автор

/

На повече от 100 метра височина, там, където реките Сава и Дунав се вливат една в друга, се издига хълм. На него някога преди много векове за първи път се появява Белградската крепост (която понякога се среща и с турското си име Калемегдан), а днес в комплект към нея върви и едноименният парк Калемегдан - любимо място за релакс на местни и туристи.

Снимка: iStock by Getty Images

Калемегдан е място, пълно с чудеса. Тук ще откриете не само перфектно съхранени следи от историята на Белград (тъмница-кладенец, часовникова и куп наблюдателни кули), но и зоологическа градина, динозаври и военен музей.

Между стените на крепостта днес се намират едни от най-интересните места за деца в Белград. Динопаркът е интерактивен атракцион, където малките посетители ще се запознаят със света на динозаврите и миналото на планетата. За по-големите деца вероятно по-интересен ще е военният музей, където ще могат да видят стотици видове оръжия - от древногръцки и древноримски саби до средновековни шлемове, алебарди и щитове, та чак до модерни оръжия и войнишки униформи.

Белградският зоопарк, който се намира в парка Калемегдан, е интересно място за посетители от всички възрасти. Основан е през 1936 г. и е един от най-старите в Югоизточна Европа. Освен с очакваните щрауси, кенгура, слонове, камили, ягуари и други екзотични животни, е известен и с колекцията си от бели животни и животни албиноси - лъвове, биволи, тигри и други. Една от последните новости в зоологическата градина е Пингвинариумът.

Самата Белградска крепост е сърцето на града и от основаването на Белград преди повече от 2000 години до скорошни времена постоянно е била достроявана, подсилвана и донагласяна. Това е причината да е запазена толкова добре през вековете с всичките си кули и наблюдателници.

Интересен е така нареченият Римски кладенец, който не е нито римски, нито е кладенец. В действителност е построен през 15-и век и е използван за тъмница и за цистерна за съхранение на вода (която обаче не е извирала от недрата на земята, както в обикновените кладенци, а просто е съхранявана в съоръжението). Кладенецът има стълби, по които се стига до дъното. Мястото е звезда в многобройни градски легенди - според едни тук е било скрито всичкото злато на Белград по време на Първата световна война, според други хвърлените в кладенеца тела мистериозно изчезват. Само попитайте местните и ще се наслушате на прелюбопитни истории.

Със сигурност се знае, че под Белградската крепост има километри подземни тунели, тайни коридори и катакомби, които обаче не са достъпни и са в голяма степен непроучени. Това само подхранва допълнително въображението на авторите на митове и конспирации за крепостта.

Белградската крепост е едно от най-добрите места за панорамна гледка към сръбската столица, а паркът - идеалната локация, където да прекарате топъл пролетен ден сред зеленина или да потърсите хлад и сянка в горещ летен следобед. Алеите, фонтаните, павилионите и многобройните кафенета са чудесна причина да прекарате цял ден в района.

Входът за крепостта е свободен. Лятно време често в крепостта и парка се провеждат концерти, театър и други представления на открито.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Белград!

>
04 март 2021 г.

Тагове

крепости

любопитно

паркове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти