Белград

За града

Оферти

Статии

Белград / Belgrad

Опустошаван 40 пъти в 2300-годишната си история, Белград (Belgrade, Beograd) никога не успява да събере всички парченца и да заеме полагащото му се място в европейската аристокрация. Въпреки това леко раздърпаният му вид с неуморната си живост придава на Белград непретенциозна хубост и правдоподобност. Сръбската столица е прочута с легендарния си нощен живот и с амалгамата от хора от цял свят, която привлича. Интересните места, които да посетите в града не са никак малко - от Белградската крепост с гледка към сливането на реките Сава и Дунав през бохемския квартал Скадарлия до храма Свети Сава и Земун. 

Население: 1,7 милиона души

Валута: Сръбски динар

Спешен телефон: Полиция 192, Пожарна 193, Бърза помощ 194

Работно време: Подобно на България, и в Белград магазините работят до 20-21 часа вечер, по-рано в неделя. 

Телефонен код: за страната +381, за Белград 11

Електричество: 220 волта

Транспорт

Летище Никола Тесла

Самолетите кацат на летище Никола Тесла (BEG), което се намира на около12 км от самия град. Повечето големи и по-малките международни компании организират преки полети до Белград.

Щом слезете от самолета, бихте могли да вземете такси до града. Цените са определени с държавен указ, което ви спасява от непочтени шофьори, но все пак имайте предвид, че до центъра на града има около 18-20 км. Градът е разделен на 6 зони, като за всяка е фиксирана цена между 1400 и 6000 динара. 

Можете да вземете и автобус 72, който минава по два пъти на всеки час и стига до Зелени Венац в центъра, превозът с който ще ви коства 90 динара (150, ако си го купите от шофьора вместо от будката за билети) и отнема 45 мин. Спирката му е на нивото за пристигащи. Друг вариант е минибус А1, който върви до площад „Славия” в центъра, като преди това спира в Нови Белград и на Централната жп гара. Минибусът е с повече удобства и струва малко по-скъпо - 300 динара.

За актуална информация вижте уебсайта на летището: www.beg.aero

Влакове

Централната жп гара е разположена в центъра на града и пътят до площад „Република” е само 1-2 км, който се взима за 15 мин. Централната автогара е разположена непосредствено до жп гарата на улица „Караджорджева”. За повече информация, разписание и билети вижте в терминала вътре.

Автомобил

Ако пътувате с кола, препоръчва се да влезете в града от юг през магистрала Е-75, както и от югозапад през т.нар. Ибарска магистрала. Главни пътища влизат в столицата и от изток и североизток.  

Обществен транспорт

Обширната транспортна система на Белград покрива почти целия град, Нови Белград, Земун и други предградия. Може да закупите билет за еднократно пътуване от будка или от водача, като градът е разделен на няколко зони с различни цени. Повече за линиите и разписанието, както и за цените на билетите в различните зони може да прочетете на тази страница.

Градският транспорт е съставен от автобуси, които се движат между 4:00 и полунощ, като има и нощни линии, които се движат между полунощ и 4 часа (билетите са два пъти по-скъпи). Трамваите стигат и до Нови Белград и са снабдени със система, която съобщава следващата спирка. Тролейбусите се движат единствено в Стари Белград. Много по-бързи са минибусите, които обаче нямат изложени табели за маршрута си. Има и две системи от крайградски влакове – държавната БеоВоз и общинската БГ: Воз, разписанията на които можете да видите тук.

Такси

Имате на разположение голямо избор от таксита. Най-добре изберете такова, чиито цени са урегулирани от общината, което личи от синя табела на покрива.  

Воден транспорт

На ваше разположение е дори воден транспорт от Ада Циганлия до Нови Белград, стига маршрутът ви да го изисква!

Заведения

В Белград можете да опитате пълния асортимент на сръбската кухня - сачове "рощил" с мешана скара, плескавици, малките кебапчета чевапчичи и караджорджевския шницел. Сърбите се гордеят и с бирата си, пробвайте също така и сръбските вина. Най-добрите ресторанти са събрани в квартал Скадарлия в центъра на града. Заради разположението си между де реки, градът е известен и с превъзходните си рибни специалитети и блюда, които е най-добре да опитате на някой от многобройните плаващи ресторанти по бреговете на Сава и Дунав.

Що се отнася до нощния живот и кафенетата, улица "Страхинича Бана" е известна с големия брой заведения. Друг вариант е оживената централна улица "Кнез Михайлова". Парти сцената в града се променя бързо, така че попитайте в хотела си или някой местен кои са най-актуалните барове и дискотеки в Белград в момента.

Шопинг

На улица "Кнез Михайлова" и из околностите й можете да откриете множество и различни по вид магазини на местни и световни марки. Улица "Краля Милана" е друга търговска улица с голям избор от магазини, докато булевард "Княза Александра" предлага всевъзможни по цена, качество и вид стоки. Не пропускайте и магазинчетата за местни продукти, арт ателиетата и магазини на местни марки. 

Сред по-големите молове в града са Usce Sopping Center, Delta City, Stadion (с футболен стадион за 5000 зиртели на покрива), City Passage и New Millenium. Sava Center е мястото за ексклузивно пазаруване (намира се Нови Београд), а ако искате микс от всевъзможни стоки и продукти, отправете се към булевард Краля Александра - най-дългата улица в сръбската столица.

Забележителности

Всичко в областта между Калемегдан, улица „Кнез Михайлова” и улица „Скадарска” си заслужава да се види и е най-добре да обходите района пеш, това е ядрото на Белград!

Парк Калемегдан и Белградската крепост 

Някога това място е било важно укрепление, а днес служи като парк. Входът е откъм „Кнез Михайлова” и предлага красиви гледки, особено при залез слънце. Състои се от паркови алеи и ясно различими останки от крепостни съоръжения, разделени на горна и долна крепост. Тук има няколко кафенета, игрища за тенис и баскетбол, музеи и обсерватория. Разгледайте точката на сливане между Сава и Дунав, както и емблематичната статуя „Победник”.

Площад Република

Това е основно място за срещи в Белград и се намира точно до статуята на Михайло Обренович и важни сгради като Народния театър, Националния музей и пешеходната улица „Кнез Михайлова”, която води към крепостта и парка Калемегдан.

Улица Скадарлия

Това е пешеходна зона, пълна с ресторанти и кафенета в духа на бохемския Стари Белград. Тук може да откриете живи изпълнения на стари градски песни. Улицата е павирана, така че подбирайте разумно обувките си! Скадарлия никога не спи - не е случаен фактът, че през годините из ресторантите в района са били Алфред Хичкок, Джими Хендрикс и още куп знаменистости. Сред най-легендарните кафани (заведения) в Скадарлия са Šešir moj, Tri šešira, Dva jelena, Zlatni bokal, Ima danaи Dva beli goluba. Прочетете подробна статия за улица Скадарлия в Беглрад.

Улица „Краля Милана”

Тук ще откриете забележителности като Стария дворец, построен през 1881 г. и днес седалище на общината; Белия дворец, старо благородническо имение, както и Новия дворец, построен в началото на ХХ в., днес служещ като седалище на президента. Срещу Стария дворец може да видите и сградата на сръбския парламент.

Историческия квартал Гардош,

Посетете този исторически квартал, който е запазил културния си облик с тесни улички, стари къщи и църкви. Той е разположен на хълм, на чийто връх се издига кулата „Сибинянин Янко”, откриваща великолепни гледки към Сава и Белград. Тук ще откриете приятни заведения. Намира се Земун - някога отделно градче, а днес любима част от Белград заради оживения си кей със заведения и увеселителен парк.

Музеят на Никола Тесла

Не пропускайте една от задължителните спирки за тези, които се интересуват от наука. Намира се в центъра на Белград, в красива вила от 1929 г. и в съответствие със завещанието на Тесла пази всичките му вещи, преместени в Белград през 1951 г. Ще видите оригинални негови книги, списания, чертежи, документи, снимки и макети. Информация за адрес, работно време и цени на билети за музея вижте на сайта му тук: nikolateslamuseum.org

Катедралният храм Свети Сава 

Това е най-голямата сръбска православна църква, построена на няколко етапа, започвайки от 1935 г. Намира се на улица „Славия”. Прочетете повече за храма Свети Сава.

Националният музей

Сред творците, чиито редки произведения се намират в националния музей, са Матис, Рембранд, Пикасо, Роден, Реноар, Дега, Сезан, Моне и много други. Музеят се гордее със своята френска, италианска, японска, руска колекция, както и с произведенията в стил кубизъм. Прочетете повече за Националния музей.

Църквата Свети Марко

Това е друга известна църква. Строена е между 1931 г. и 1940 г. и се намира в близост до сградата на парламента. Погледнете също така и старинната Съборна църква, строена между 1837 и 1840 г., която е богато изрисувана.

Сливането на Сава и Дунав

Разположението на Белград при сливането на реките Сава и Дунав ви дава много възможности за плаване. Самото място на сливането е едно от най-посещаваните места в Белград. Намира се точно под крепостта и до Големия военен остров - парче непокътната природа. По бреговете на реките има много плаващи заведения - ресторанти, кафенета и клубове, които никога не спят.

Ада Циганлия

Не пропускайте най-посещаваната лятна курортна зона в Белград. Някога е била остров, а днес е полуостров с езеро, заобиколено от 7 км плажна ивица с отличие син флаг. Лятно време Ада Циганлия заприличва на отделен град с до 300 000 посетители дневно през уикендите, които идват тук да съберат тен, да потичат, да спортуват или просто да се насладят на разхлаждащ коктейл в жегата.

Кулата Авала или Авалската кула

Намира се на 16 км от центъра на Белград в Авалската планина. Построена е като монумент на незнайния воин на мястото на по-ранна крепост. Отворена е за посещения от април до октомври. Информация за работно време и цени вижте на сайта й тук: avalskitoranj.rs

Националният театър

Изпълнен е в стил ренесанс. В него се изпълняват драма, опера и балет. Освен за различни постановки, театърът се използва за благотворителни балове и концерти. Прочетете повече за Националния театър в Белград.

Събития

Белградски бирен фест

Белградският бирен фест е едно от най-големите събития от този тип в Югоизточна Европа. Това вероятно се дължи на комбинацията от вход свободен, десетки видове сръбска и чуждестранна бира и звездна музикална програма. Обикновено се провежда през август. Информация за изпълнители и актуални дати тук: www.belgradebeerfest.com

Летен фестивал BELEF 

Всяко лято в Белград се провеждат десетки концерти, театрални постановки, изложби и какво ли още не в рамките на фестивала BELEF. За програма и подробности вижте сайта му тук: www.belef.rs

Белградски карнавал с лодки (Beogradski karneval brodova)

Провежда се в края на лятото и включва парад на лодки и кораби по Дунав и Сава. 

Белградски джаз фестивал

Провежда се обикновено през последната седмица на октомври в Младежкия културен център (Dom Omladine). По време на фестивала има концерти, късни джем сешъни, изложби, филмова програма. За актуална информация следете сайта на младежкия център: domomladine.org

 

Забележителности около Белград

Избрани оферти