Начало / Статии / Статии - Йордания

Каньонът Уади Муджиб: библейско място с приключенски дух

Автор

/

Каньонът Муджиб е едно от най-удивителните места, на които може кракът ви да стъпи в Йордания. Отвесни скали се издигат до близо 1000 м и се извиват в причудливи форми на фона на впечатляващи пейзажи по крайбрежието на Мъртво море, а буйната река Муджиб долу подканва към приключения.

Снимка: iStock by Getty Images

Районът е защитен в природен резерват, който е най-ниско разположеният в света. При сливането си с Мъртво море надморската височина е минус 410 метра, а в най-високите си части е близо 900 метра над морското равнище. Резерватът съществува от 1987 г. и площта му е над 200 квадратни километра.

Снимка: iStock by Getty Images

Тук могат да се видят интересни животни и растения, благодарение на факта, че в каньона целогодишно тече вода от седем реки. Най-ценните му обитатели са редки птици, а по недостъпните височини живеят диви котки, кози и други планински животни. Голяма част от територията на централна Йордания се оттича през този каньон.

Уади Муджиб е рай за почитателите на силните усещания. През каньона са разработени маршрути за пешеходен туризъм и речни приключения. Туристите могат да подскачат като планински кози по скалите, да търсят пътя си сред предизвикателния релеф или да нагазят до кръста в реката и да усетят мощта на водите й. Пътеките извеждат до красиви водопади, които са пълноводни дори и през лятото. В каньона се организира и каньонинг.

Снимка: iStock by Getty Images

Според мнозина съвременни изследователи Муджиб е споменаваната в Библията река Арнон, през която Моисей е превел евреите по време на Големия изход.

Как да стигнете:

Снимка: iStock by Getty Images

Каньонът Уади Муджиб се намира на около 90 км (около час и половина с кола) от столицата на Йордания, Аман, по шосето за Мъртво море. Уади Муджиб се простира в продължение на 70 км покрай долини, градчета и планини - от Пустинната магистрала чак до сливането си с Мъртво море. Самият каньон е дълъг около 4 км.

Вижте актуални оферти за пътуване до Йордания!

>
20 януари 2023 г.

Тагове

екзотика

каньони

любопитно

полезно

природни феномени

Забележителности наоколо

Избрани оферти